woensdag 4 maart 2015

"Echte" rode kool zelf klaarmaken



Ik ben van de generatie potjes en kant en klare zakjes.
Ik schaam me zelfs dat ik nog nooit van mijn leven "echte" rode kool heb klaar gemaakt.

Gisteren ben ik overstag gegaan om een goed recept uit te proberen.
Het snijden was best een karwei, om maar niet te spreken van mijn paars/rode handen.
Maar die heerlijke geur die ervan af kwam......

Na de eerste hap zeiden manlief en pubermeisje.
"Mmmmmm veel lekkerder dan uit een potje" 

Hierbij mijn gebruikte recept dan maar,
 voor de liefhebbers die ook zelf rode kool willen klaar maken.

Ingrediënten:
500 gram rode kool, fijngesneden
3 goudrenetten (ik had elstar liggen, ging ook goed)
1 theelepel kaneel
3 kruidnagels
1 grote of 2 kleine laurierblaadjes
peper en zout
3 eetl. bruine suiker
1/4 liter water
eventueel allesbinder (heb ik niet gebruikt)
En ik voegde nog een plakje ontbijtkoek in stukjes, toe

Breng de rode kool in het water aan de kook.
Voeg vervolgens de laurierblaadjes, kruidnagels, peper en zout toe.
Schil intussen de appels en snijd ze in blokjes. Bestrooi de blokjes met kaneel.
Doe de appels bij de rode kool. Voeg tegelijk de bruine suiker en stukjes ontbijtkoek toe.
Laat alles op laag vuur ca. 30 minuten sudderen (minstens, langer kan volgens mij geen kwaad, wordt de kool alleen maar zachter van, houdt wel in de gaten of er genoeg vocht in de pan zit)
Giet de rode kool af en verwijder de kruidnagels en de laurierblaadjes. Indien nodig kan je de kool nog binden. 

Wij aten dit met gekookte aardappelen, verse worst en appelmoes erbij.

Ik kreeg nog de tip dat met citroensap je handen weer schoon krijgt ;-) 
Succes met dit makkelijk recept en eet smakelijk 

Lieve groetjes
Tertia


10 opmerkingen:

  1. Toch weer een ander recept dan hoe ik het altijd maak. Ga ik zeker proberen!
    Bedankt, groetjes Monique

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het water loopt me in de mond bij het lezen :-)
    Ga dit zeker uit proberen.
    Groetjes Ria

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Van die fijne handschoentjes willen ook goed werken, geen rode handen meer...
    Maar van nu af aan dus nooit meer rode kool uit een potje? Dit is toch veel lekkerder...
    Fijne dag,
    liefs,
    Mirjam

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Maak het altijd zelf en ben gaan experimenteren met kortere kooktijd, een kwartier koken is voor ons top, dan is niks kapot gekookt maar de appeltjes zijn wel lekker zacht. Je kunt ook voorgesneden rode kool kopen, dit schijnt gezonder te zijn omdat de kool enkele dagen heeft kunnen rijpen en is hierdoor beter verteerbaar. Las dit op een gezonde voeding blog. Scheelt rode handen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. En als je de rode kool spoelt in water met azijn en een kein scheutje azijn toevoegt tijdens het stoven, ik stoof die van mij altijd ipv te koken, blijft de kool mooi rood...nu ja, paars eigenlijk.
    Ik maak altijd twee kolen in één keer klaar, mijn man moet ze wel snijden, daar heb ik de kracht niet meer voor, en dan vries ik die in porties in, zo heb ik lekker snel verse rode kool zonder al te veel werk.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Leuk dat je dit gedaan hebt. Nu je dit geprobeerd hebt, hoef je het nooit meer uit een potje... Het is zoveel lekkerder om het zelf te maken, dat ik m'n tijd daar graag voor over heb.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. lekker ik voeg er nog rijzen aan toe..en als je eerst de kool snijd en daarna de appel schilt.worden je handen ook zuiver van.gr leny

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Jaren geleden werd ik heel erg uitgelachen toen ik mijn Margriet kookboek had gekocht, maar ik kocht het vanwege de uitleg van simpele Hollandse gerechten en uitgebreide uitleg van het bereiden van alle groenten.
    En nog regelmatig kook ik uit dit boek, zo ook rode kool, want eigen gemaakt smaakt ie toch het allerlekkerst!!

    BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je een reactie achterlaat, dat wordt altijd gewaardeerd. Dank je wel en tot de volgende keer!