donderdag 21 april 2016

#throwbackthursday

Vandaag geen creatief haakblogberichtje.....ik ga even terug in de tijd.
Op instagram is het op donderdag altijd #throwbackthursday, onder deze hashtag posten mensen foto's van eerder. Vandaag ook eens een keertje op mijn blog. Ik wil graag wat herinneringen met je delen, vind je het niks, dan klik je mijn blog maar gewoon weg ;-) 

Afgelopen zondag had ik een "tuttenbellenkakkie thee feestje", ook wel een high tea genoemd ;-) 
Omdat manlief voor zijn werk in Duitsland zat en de auto dus mee had ging ik treinen.
Ach van Olst naar Deventer-Colmschate (ik had ook op de fiets kunnen gaan maar aangezien mijn uithoudingsvermogen nul komma nul is en ik na een kwartier fietsen al zadelpijn krijg vond ik treinen een heel goed alternatief)


Een tussenstop in Deventer Centraal en dan opeens zie je wat een mooi oud stationnetje Deventer toch heeft. (met een stukje nieuw aangebouwde gedeelte, wat zonde.....)
Kijk nou....een wachtkamer voor de 3e klasse.....helaas niet meer in gebruik.
Volgens mij heeft deze ruimte jaren als stationsrestauratie gediend, maar nu is het een lege ruimte (ook zonde...)

En wanneer je hoge nood hebt....heb je bij deze deuren pech....Ook niet meer in gebruik. (om het hoekje zit de moderne versie van het dames-en herentoilet).Ik hoefde niet lang te wachten en daar was de trein naar Deventer-Colmschate al.
Wanneer je net bent gaan zitten kan je alweer opstaan om vervolgens uit te stappen ;-) 
En toen stond ik zomaar in de wijk waar ik van mijn 3e tot 17e jaar ben opgegroeid.
Normaal gesproken rijd ik er weleens met de auto langs.....maar om door "Het Oostik" te lopen is toch heel anders.
Bijna 25 jaar geleden dat we verhuisden naar de Noord Oost Polder....shocking was dat!
Van de grote stad naar een arbeiderswoning 4km buitenaf het dorpje Ens, omdat mijn ouders de rust en de ruimte wilde (ikke niet...maarja ik moest mee)

Maargoed afgelopen zondag, onderweg naar de high tea party, ben ik eventjes langs mijn oude huis gegaan. Gewoon van een afstandje kijken hoor.


Doornenburg 406, 7423 BR, zelfs de postcode weet ik nog!
Nu is mijn oude huis groen, met een hele andere voordeur.
De tijd heeft niet stil gestaan......


Het afgebakende stukje was er "vroeger" ook niet....het was gewoon openbare stoep.
Grappig en tegelijkertijd gek om te zien hoor.
Mijn slaapkamer zat aan de achterkant van het huis (geen foto van gemaakt)
Het huis was/is verder niet heel bijzonder hoor. Degene die uit Deventer komen en het Oostrik kennen weten dat de hele wijk met dezelfde bouwstijl huizen is.

In mijn herinnering weet ik nog precies wie de buren waren. Hoe zal het met de jongens van de hoek zijn? Ik ben met ze opgegroeid maar na de verhuizing nooit meer iets van gehoord of gezien.
Tja en dan dit pleintje.....


Ook zo veranderd....het was grotendeels een open pleintje....waar we voetbalden tegen de muur, knikkerde in het stukje gemeentetuin, langs de zijkant maakten we met onze hak een knikkerpotje in het zand. Het pleintje waar we verstopperde speelde, tikkertje en standendebalendebalisvan........
Het pleintje waar we "bordje tik" speelde.


Kijk dát straatnaambordje is nog wel van vroeger, ik weet het zeker!! 
Volgens mij is "bordje tik" echt zo'n straatspelletje verzonnen door de buurtkinderen.

Mijn weg naar het feestje vervolgde....een stukje verderop in de wijk.Nu is het een parkje...vroeger in mijn tijd, een soort van braakliggend terrein.
Met veel zand en heuveltjes wat een crossbaan moest voorstellen.
Jaja kan je voorstellen...het was de tijd van de BMXfietsen, ook wel crossfietsen genoemd.
Je hoorde er helemaal bij als je zo'n fiets had.
Maar het terrein was ook het domein van de hondenuitlaatservice. Heel het Oostrik liet hier volgens mij de hond uit.....veel poep enzo. En helemaal achterin (niet op de foto te zien) stond onze klimboom. Schijnbaar was ik best wel lenig, want op een één of andere manier kwam ik toch altijd die boom in (hetzij het via een handstandje van de buurjongen, die van op de hoek)


Dit is de buurt waar mijn vriendinnetjes woonde....waarlangs ik naar school liep.
Waar ik op latere leeftijd stiekem onder de carports aan het roken was. (het is bij proberen gebleven, want ik vond en vind het zo smerig, roken....Bah :-( )
Vuurtje steken, belletje lellen en dan gauw wegrennen. 
De wijk waar ik op avontuur uit ging....op mijn fietsje de weg leerde kennen. 
Verliefd werd op buurtjongens, mijn eerste verkering kreeg.


De vijver, zo'n beetje midden in de wijk... is niet veranderd. 
Wanneer het had gevroren was elk kind van het Oostrik hier aan het schaatsen. Eerlijk waar, de hele vijver was ijsbaan en het was er altijd erg druk.
Ook gingen we hier vissen....maar vingen nooit wat ;-) 

Bijna bij het feestje aangekomen liep ik ook nog langs mijn oude school.
O.B.S de Schakel....


Vroeger in mijn tijd was dit de kleuter ingang. En volgens mij nog steeds?
In deze zandbak heb ik heel wat uurtjes gespeeld.
Ik kan me zelfs mijn kleuterjuf nog herinneren. "Juffrouw Flint" en ze had "glaasjes in haar ogen" (contactlenzen) En wanneer ik later groot genoeg was, wilde ik dat ook!
(vanaf mijn 1,5 jaar draag ik al een bril)
Op mijn 16e verjaardag kreeg ik ze daadwerkelijk, maar dat is weer een ander verhaal.


En dit was het grote plein....hier mocht je spelen wanneer je in de 1e klas zat (groep 3)
Daar ter hoogte van die paaltjes, is nog een klassenfoto genomen. Volgens mij was het de 2e klas met Meester Halfwerk, die op vrij jonge leeftijd inmiddels is overleden. Hij was mijn favoriete leraar van de Schakel! 

Deze wandeling, van hooguit een half uurtje heeft zoveel herinneringen gebracht.
Zo leuk en bijzonder om dat eens even te mogen proeven en ervaren.

Het "tuttenbellenkakkie thee feestje" was overigens ook erg leuk en gezellig, met heerlijke scones, gebakjes, broodjes, theetjes en andere lekkers. Het was gewoon een topdag!

Dankjewel voor het lezen van mijn jeugdherinneringen.
Lieve Groetjes
Tertia

7 opmerkingen:

 1. Heerlijk om zo even terug te blikken in de omgeving waar je bentopgegroeid. Van een kant zobekenden van de andere kant zijn er zoveel details veranderd dat het niet meer jouw eigen wijkje is.
  Wat een grappige naam voor een High Tea. Zo ga ik het inmijn omgeving ook eens noemen. Kijken welke reacties ik krijg.

  Groetjes,Margaret

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heerlijk om te lezen en zo herkenbaar.. Zelf groeide ik op in Zutphen tot mijn 12e Daarna verhuisden we naar de kust. Vaak terug gegaan naar mijn buurt, mijn lagere school... Maar nu niet meer, de buurt verpauperde door nieuwe woonwijken die er rondom werden gebouwd en de omgeving veranderde drastisch. Ik hou nu liever mijn herinneringen dan nog weer terug te gaan daar

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oh wat moet dat leuk geweest zijn om weer eens langs al je herinneringen te lopen! Heel leuk dat je dit allemaal met ons deelt! Voor mij zijn er nog niet zoveel herrinneringen, woon nog altijd in het zelfde huis waar ik vanaf mijn eerste verjaardag woonde (woon hier nu 15 jaar), van daarvoor weet ik echt niets meer ;)
  Lieve groetjes, Gelinda

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ooh, bordje tik! Dat speelden wij ook (tot ergernis van de buurman van het huis met het bordje). Wat leuk om je herinneringen te lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. He gezelig te lezen . Wij deden blikie trap en stoepranden en wij noemden het bal spel standindewanddebalisvan maar dat was Amsterdam . Maar zo heerlijk dat je alles nog weet .over 15 jaar of langer loopt je dochter zo langs jouw huis of campingplek .leuke herineringen zijn fijn om te hebben . En heel leuk dat je ze hebt gedeeld .

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat leuk... zag bij het doorscrollen van je blog al eerder dit huis voorbij komen en moest inderdaad aan dezelfde wijk denken. Nu je er zelfs een heel berichtje aan hebt gewijd toch maar even reageren.... zo leuk... ik woon nog steeds in deze stad...

  Geniet erg van je blog...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. wat leuk om te lezen. Toevallig ben ik afgelopen weekend nog door Colmschate gereden. Mijn hele jeugd hebben mijn opa en oma in Colmschate gewoond. Voor mij dus ook een ritje langs jeugdherinneringen.

  BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je een reactie achterlaat, dat wordt altijd gewaardeerd. Dank je wel en tot de volgende keer!