donderdag 29 september 2016

Invicta herfst-sjaal


Bij het maken van deze sjaal koos ik voor het garen “Invicta” van Scheepjes.
Of beter gezegd, ik zocht naar het juiste patroon voor dit garen.
Invicta bestaat voor 75% uit scheerwol en 25% uit polyamide. Op één bol van 100 gram zit 420m garen. Op het etiket geven ze als advies haaknaald 3.

Ik raadpleegde Pinterest, want daar vind je werkelijk waar de mooiste patronen. 
En zo vond ik het gratis patroon voor een “Early Morning Wrap” maar ik noem het de “Invicta herfst-sjaal” vanwege mijn gekozen (herfst)kleuren. Ik gebruikte kleurnummer 969, maar in de webshop van Garenwinkel Henja vind je nog meer kleurvariaties.


HIER vind je de beschrijving voor de sjaal die ik heb gemaakt.
Omdat het garen véél dunner is dan het originele patroon heb ik mijn lossenketting moeten aanpassen.

Met haaknaald 4 haakte ik 240 lossen, dat werd bij mij een lossenketting van ongeveer 95 cm lang.

In het begin moest ik wennen aan het garen, vooral de lossenketting vond ik erg rommelig eruit zien. Het garen voelde wel heel stevig en liet zich gemakkelijk haken. Naarmate de sjaal verder vorderde, werd ik steeds nieuwsgieriger naar de kleuren die gingen komen. Het leek wel een toverbal! Je gaat er haast automatisch sneller van haken ;-)

Ik merkte wel bij de overgang van de ene naar de andere kleur, dat de draad van dikte ging variëren. Soms zat er zelfs een hele dot dik garen wat je terug ziet in de sjaal. Dat vind ik erg jammer. Ook merkte ik, dat ondanks het een stevige draad is, de draad ook ietwat pluist, maar dat is misschien wel de eigenschap van scheerwol. Je moet ook tegen het kriebelen van het garen kunnen anders is een sjaal een minder geschikt project om te haken van dit garen.

Hoewel ik in het begin niet zo gecharmeerd was van het garen werd ik, naarmate de sjaal verder vorderde, toch steeds enthousiaster. Het kleurverloop vind ik in het bijzonder erg mooi. Het is een ultieme (warme) herfst sjaal geworden.

Mijn lossenketting begon met 95 cm en werd aan de bovenzijde ruim 150 cm lang. De breedte van de sjaal is bij mij 32 cm geworden. Maar de afmeting van je sjaal kan je eenvoudig naar wens aanpassen.


Aan de uiteinden maakte ik ook kwastjes zoals in het origineel te zien is. Ik heb ruim voldoende aan 2 bollen gehad, je zou zelfs nog een mooie rand rondom kunnen haken.
Ook Henja maakte een heerlijke sjaal met dit garen.
Lees HIER haar blog


Veel plezier met je invicta garen en het maken van jouw gekozen sjaal. 

Lieve Groetjes
Tertia

8 opmerkingen:

 1. Hey Tertia,
  Ik had je sjaal al gezien bij garenwinkel Henja, super gaaf!! Echt heel mooi gemaakt. Ik heb het patroon opgeslagen. Bedankt voor de inspiratie.
  Fijne donderdag nog.

  Lieve groetjes,
  Emily
  (casacreaemilia.blogspot.nl)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Reacties
  1. Dankjewel Esther, pubermeisje vond het leuk om te poseren ;-)

   Verwijderen
 3. Het eindresultaat ziet er prachtig uit met die herfstkleuren. Wel jammer dat het garen niet voor iedereen is te gebruiken, omdat het kriebelt.

  Groetjes, Margaret

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dit garen komt echt heel goed tot zijn recht in deze sjaal. Heel mooi!

  BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je een reactie achterlaat, dat wordt altijd gewaardeerd. Dank je wel en tot de volgende keer!