dinsdag 4 maart 2014

Witlofschotel

Naast haken, quilten en ander handwerk vind ik het ook erg leuk om te kokkerellen.
Wanneer ik de tijd heb (lees een vrije dag heb) 
dan plan ik meestal wel een "nieuw te proberen recept" in ons weekmenu.

Vorige week maakte ik een witlofschotel.
Niet de klassieke schotel met ham en kaas,
maar met gehakt en kerriesaus.

Dit recept komt uit het boek van Sonja Bakker
"Bereik je ideale gewicht voor het hele gezin! Deel 2"
Dit boek heb ik gekocht bij de Lidl

Overigens gebruikte ik geen lightproducten!!

Ingrediënten voor 6 personen (? 4 denk ik eerder hoor)
500gr. rundergehakt
6 stronkjes witlof
3 scheplepels, gebakken uitjes (ik gebruikte een vers gesnipperd uitje)
1 pakje kerriesaus
2 zakjes aardappelpuree
500 ml halfvolle melk
1 zakje geraspte kaas

Verwarm de oven op 180 graden.
Bereid 2 zakjes aardappelpuree volgens de verpakking.
Bak ondertussen het gehakt (en ui, indien je een verse gebruikt) in een pan rul.
Voeg 2 lepels gebakken uitjes toe en bak dit mee
Snijd de witlof in stukjes


Roer dit door het gehaktmengsel.
Meng de inhoud van 1 zakje kerriesaus met 250ml koude melk in een steelpan. Breng dit al roerend aan de kook en laat het nog even zachtjes doorkoken.
Giet daarna de kerriesaus bij het gehaktmengsel.
Roer het geheel goed door. 
Verdeel wat van de aardappelpuree  over de bodem van een ovenschaal. Doe er dan een laag gehakt/witlof/kerrie mengsel overheen.
Vervolgens weer een laag puree.
Dan weer gehakt/witlof/kerrie. Tot slot nog een laagje aardappelpuree.
Bestrooi hierover de geraspte kaas. 


Na zo'n culinaire kooksessie ziet mijn keuken er zo uit
Alsof er een bom is ontploft ;-)

Zet de schotel in het midden van de oven en laat hem in 20-25 minuten lekker heet worden.

Een totale verrassende smaaksensatie!
Goed gekeurd!
Hoewel wij zelf vonden dat de puree met witlof/gehakt/kerrie mengsel een soep-achtige massa gaf,
 zal ik de volgende keer aardappelschijfjes gebruiken ipv puree. 

Lieve Groetjes
Tertia





9 opmerkingen:

  1. Lijkt mij heerlijk, alleen DH houdt niet zo van kerriesaus... zal wel weer kaassaus worden dus, maar probeer het wel een keer uit! Bedankt, groetjes
    Lida

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Misschien zelf de aardappelpuree maken die neemt vocht beter op

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Klinkt goed en ik denk ook, dat .zelfgemaakte aardappelpuree beter zal zijn. Bij mij ziet de keuken er dan ook zo uit, maar 't voordeel is bij een ovenschotel heb je tijd om alles op te ruimen. Of om zelfs nog even te bloggen!!
    Al eens op mijn blog: http://www.daarginds-in-de-groene-heuvels.blogspot.nl
    geweest, daar staat bij ieder hoofdstuk ook een recept.
    Groetjes Sylvia.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. piep lijkt me erg lekker, ovenschotel zijn zo lekker en zoveel variatie mogelijk, knuf

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Deze ga ik zeker een keer uitproberen!!
    Alleen denk ik dat ik half puree (onderin) en half aardappelschijfjes (bovenop) doe. Want een soepachtige smurrie, daar zit ik niet op te wachten.
    Groetjes,
    Marian

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hoi Tertia,
    Ik doe altijd een heel dun laagje couscous onderop. dat absorbeert het vocht van de witlof, en je proeft er haast niets van!
    Lekker trouwens hè, dat kokkerellen!
    Groetjes Margo

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Gezellig zo'n kookverhaal. Met zelfgemaakte, ietwat droge aardappelpuree krijg je al iets minder een natte schotel. Soms helpt het om wat paneermeel of beschuitkruimels onder in de schaal te doen. Dat neem een deel van het vocht op.

    Groetjes, Margaret

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Toevallig zijn mijn dochter en ik afgelopen donderdag met Sonja Bakkeren begonnen en as vrijdag moeten we aan de boerenkool met wordt en dat lusten we allebei niet dus zocht ik naar iets als vervanging in het boek en kwam zo ook bij dit recept uit. Wij eten met z'n drieën en ik zou zelf dan een stuk minder gehakt erin stoppen en wel het aantal witlof struikjes gebruiken. Alleen ik gruwel van aardappelpuree dus dat worden aardappelschijfjes. :)
    Groetjes, Sas

    BeantwoordenVerwijderen
  9. De meeste ovenschotels met aardappelpuree werden bij ons soep. Wat we nu dus doen is de ingrediënten niet meer laagsgewijs, maar het gehakt/groente mengsel onderop en "on top" de puree met evt. kaas. Zo blijft de pure droog. Als je dan het gehakt/groentemengsel uit de schaal schept kun je bovendien het vocht makkelijker laten liggen. Groet, Noëlle

    BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je een reactie achterlaat, dat wordt altijd gewaardeerd. Dank je wel en tot de volgende keer!