vrijdag 7 november 2014

Crochet Along 2014, het allerlaatste stukje rand...


Degene die afgelopen dagen naar de KreaDoe waren gekomen konden al beginnen met het allerlaatste stukje patroon van de deken.
De beschrijving was in een mooie "foldertje" gestopt met wat aanvullende info over onze nieuwe Crochet Along (binnenkort in een ander blogpost meer daarover) 
Een soort van special edition, laat-maar-zeggen ;-)


Maar natuurlijk hebben we voor iedereen die niet naar de beurs is geweest ook het patroon, zou toch stom zijn wanneer het allerlaatste stukje ontbreekt he ;-)


Ik heb mijn stukje rand zoals originele Engels patroon gelaten.....
2 toeren vasten en een toer vasten met het picootje.


En vergeet niet dat leuke, mooie labeltje ;-) 
Dat geeft je deken nét een beetje dat extra's 


Ik hoop dat je hebt genoten van deze haakreis!
Want wat een jaar hebben we achter de rug!

Het idee en het vertalen van het patroon was eigenlijk nog het makkelijkste van het hele project ;) .
Nadat Hannah ons toestemming had gegeven om het originele patroon te vertalen en als Nederlandse Crochet Along neer te gaan zetten, waarvoor wij haar natuurlijk van harte bedanken, begon het voorbereidend werk.

Eerst kwam het haken, voorhaken, tekst  aanpassen, foto’s maken, weekindeling maken, voorbereidingsfile maken…..

En toen begon het………….. Waar wij dachten dat er misschien 250 mensen enthousiast waren te krijgen om mee te haken bleek het een ongeleid projectiel te zijn….. Duizenden mensen haakten aan, wij weten niet eens hoeveel, omdat er ook mensen via de blogs en via winkels meehaken.

Het uitzoeken van garen en de kleuren ervan bleken voor velen een uitdaging en voor (bepaalde) winkeliers extra (over)werk. En dan was het nog maar december en moest het haken nog beginnen.

3 januari was de start en wat deed men enthousiast mee…. Sommigen een beetje té enthousiast. Die waren niet meer te houden en gingen verder via het Engelse patroon, daarbij even het begrip Crochet Along (samen haken aan hetzelfde project op het aangegeven tempo) uit het oog verliezend.
Dat zorgde (helaas) wel eens voor irritaties over en weer.
Maar gelukkig waaide dat al snel over en bleven mensen enthousiast met ons meehaken.

Na 3 weken dachten wij dat we de keerlossen in de beschrijvingen wel konden weglaten. Men had nu toch wel door dat er aan het begin (of eind, t is maar hoe je het bekijkt) van elke toer keerlossen gehaakt dienden te worden, behalve als  de beschrijving anders zei.
Wat een vergissing…. Paniek!! Snel besloten we dan maar het hele patroon door netjes de keerlossen te vermelden.

En toen…. De één vond het te langzaam gaan en wilde meer toeren per weer, de ander kon het maar net bijbenen. Enkele weken hebben we een paar toeren extra gedaan, vandaar dat de oorspronkelijke 48 weken zijn teruggebracht tot 41 weken en 3 weken voor de rand.

Er haakten nog meer mensen aan, en helaas ook mensen af…. Het was toch niet hun ding. Dat kan, daarom riepen we het project A Granny a Week op onze Facebook groep tot leven. Elke week 1 of 2 granny’s haken waarmee je ook weer een deken kan samenstellen.

Zo liepen we de weken door, elke week weer een verrassing wat die week ons nu weer ging brengen….. Wij volgden het originele patroon, met z’n eigen  “foutjes”…. Zo zat de “mooie” kant van de  "bergsteek" aan de achterkant en was “de bobbel” meer een nopje. Natuurlijk hadden wij bij het haken van de beschrijvingen ook deze ervaringen en vroegen wij ons af of we dat niet moesten veranderen door een extra toer toe te voegen of de bobbel met dubbele stokjes  te haken….. Maar nee! Wij hielden ons vast aan het originele patroon.

Dat het patroon herhaalt zou worden was niet bij iedereen die aanhaakte duidelijk, wat weer voor irritaties zorgde, want: “Het werd nu toch wel saai, iedere keer dezelfde steken”.
Zo eindigden heel wat dekens-in-spé als tas, poef, vest, trui of kussen. Ook leuk!

Sommige firma’s en winkeliers ontdekten de Facebook groep en zagen het voordeel van zo’n grote groep. Ze vroegen of ze wat producten mochten weggeven aan leden van de groep en kregen zo een goede reclame!
Intussen groeide de facebookgroep maar door….. 5.000 – 8.000 – 10.000 – 15.000 – 20.000 leden. En nu zitten we net over de 23.000 leden!! Wie had dát ooit gedacht!

De eerste meet&greets waren een feit. 
Wij werden door winkeliers gevraagd een middag naar hun winkel te komen om samen met enthousiaste haaksters aan de deken te haken en over het project te komen vertellen….
 “Hoe is ’t zo gekomen”, zullen we maar zeggen.
Tijdens één van deze meet&greet kwam er een soort van plannetje/wens bij ons.
“HOE leuk zou het zijn om dit project op een grote beurs te kunnen afsluiten?”  De kers op de taart…..laat maar zeggen.

En zo is onze wens in vervulling gekomen. We werden uitgenodigd op 5 en 6 november naar de KreaDoe te komen.
 Met vele haaksters haakten we samen de laatste toer
Dit was ook een mooie gelegenheid mensen warm te maken voor de Crochet Along 2015, waarvan op de KreaDoe een klein tipje van de sluier is opgelicht en binnenkort ook op de groep en blog gepresenteerd wordt
En nu is het dan echt voorbij.

Ook op de groep is de laatste toer geplaatst en kan iedereen de deken afmaken, op eigen tempo uiteraard.
Voor ons was het een heel nieuwe ervaring die we niet snel zullen vergeten!
Vanuit ons hart bedankten we jullie voor het onvergetelijke haak-jaar dat we hebben gehad. We hebben met z’n allen het haken weer op de kaart gezet en het van een oubollig iets een HIP iets gemaakt!

We hopen dat ook 2015 een mooi haak-jaar wordt. We beseffen ons maar al te goed dat we het succes van afgelopen jaar niet meer zullen evenaren. Immers, de Crochet Alongs rijzen als paddenstoelen uit de grond, zodat er voor iedereen wel een passende Crochet Along is te vinden.

We bedanken de bedrijven die mooie give aways beschikbaar hebben gesteld.
We bedanken de winkels die ons uitnodigden voor de gezellige meet&greets.
We bedanken firma G.Brouwer & Zn. in het bijzonder……
voor de uitnodiging om naar de KreaDoe te komen, maar ook voor het beschikbaar stellen voor het materiaal om Crochet Along 2015 te kunnen maken.
We bedanken iedereen die enthousiast heeft mee gehaakt. Want laten we eerlijk zijn, zonder jullie enthousiasme was de Crochet Along 2014 niet geworden wat hij nu is!

Tot volgend jaar bij de Crochet Along 2015??

Lieve Groetjes
Tertia


31 opmerkingen:

 1. Wat ontzettend mooi verwoord Terray. Ik wil jullie hartelijk danken voor alles wat jullie voor deze crochet along hebben gedaan. Ik ben halverwege gestopt, maar zal de deken zeker afhaken. Ik wens jullie veel plezier en succes met de voorbereidingen van de Crochet Along 2015. Weet niet of ik weer zal aanhaken, maar zal de patronen zeker opslaan en wie weet.

  groetjes,

  Anita

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jullie ook bedankt. Ik ga hem nu lekker afhaken. En dan op naar 2015!!!
  Klopt dit wel?? Sla geen steek over

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Mieke...ja klopt hoor. Je haakt die 3 lossen waar je het picootje van maakt en dan is het gelijk de eerste steek weer een vast maken, dus geen steek over slaan ;-) Succes!

   Verwijderen
 3. Ging iets te snel: in de beschrijving staat: sla geen steek over. Dat klinkt zo raar, dus ik vroeg me af of dat zo moet.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Superstukje! Het zijn "wij als haaksters" die jullie moeten bedanken voor het geweldige initiatief.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dank jullie wel voor deze Cal. Hij is nog lang niet af. Maar komt goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooie blog! En het was een fantastisch leuk project dat een heleboel mensen weer verbindt. Met een warme deken :-)
  Groetjes,
  Akkelien

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat leuk om te lezen 'hoe het eigenlijk allemaal is gegaan'....
  Ik ben idd halverwege via je blog aangehaakt en haak in mijn eigen tempo verder..ben bij week 36..en ik vind het heerlijk om te doen!
  Ontzettend bedankt voor al de energie die jullie er in gestoken hebben en op naar ...2015!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dank je wel voor al jullie inzet en werk! Het was voor mij een uitdaging om mee te haken, al begon ik wat later en hield ik een behoorlijk lange tussenstop! Ik ben superblij met 'mijn' deken, had anders nooit zo iets voor elkaar gekregen! Complimenten en lieve groetjes vanuit Villa Zeezicht!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb heel veel dekes gezien. Allemaal leuk om te zien, maar zo'n bijzonder mooie als in "villa Zeezicht"is gehaakt heb ik nog niet gezien.
   Sssst, niet verder vertellen, dat is niet leuk voor alle andere haaksters.....

   Verwijderen
  2. sorry, foutje, dekeNs moet er staan.

   Verwijderen
  3. Wow, ga er van blozen ;)!! Dank je Jet!!

   Verwijderen
 9. ha Tertia, mijn deken is af. Op mijn blog www.marleenquilts.blogspot.com heb ik een blogje geschreven en natuurlijk een foto geplaatst. Dankjewel voor de haakreis. Zoals ik schrijf, ik heb weer nieuwe haaksteken geleerd ook.

  groeten Marleen

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Dag Tertia,

  Ook ik heb met veel plezier meegehaakt en zit nu heerlijk onder mijn dekentje op de bank.

  Op sietsdoetiets.blogspot.com straf een stukje en natuurlijk een foto.

  Ik ben benieuwd wat jullie in 2015 in petto hebben.

  Groeten Siets

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Heel hartelijk wil ik Jolanda en jou bedanken voor het nemen van dit initiatief. Met heel veel plezier heb ik drie dekens gehaakt. Wat worden ze leuk... Moet ze nog afwerken. Met spanning kijk ik uit naar volgend jaar, maar neem me nu al voor om er dan echt één te maken. Drie was vaak toch wel stressen, met ook nog de randj per week etc etc.... Tot 2015!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat een heerlijke terugblik naar een geweldig jaar. Alle complimenten voor jullie twee. Echt top. En wat zou ik het je gunnen als dit alles ook nog leidt tot een nieuwe baan voor jou.

  Groetjes en fijn weekend, Margaret

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Bedankt dat jullie me enthousiast gekregen hebben voor het haken. Nog een paar randjes en de afwerkrand, dan heb ik een prachtige deken.
  Hopelijk vind ik de volgende CAL ook leuk, want ik wil nog wel een keertje meedoen. Ben nieuwsgierig.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Bedankt voor alles! Ik heb de dekens nog niet af maar ga dat zeker wel doen! Daar zijn ze gewoon te mooi voor :) de labels zijn ook al in huis dus ze gaan vast en zeker een mooi aandenken krijgen op de bedden van mijn dochters ❤️

  Tot een volgende keer!

  Groetjes Henrike

  eendraadjelos

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Bedankt voor deze geweldig leuke cal!!
  Ben al heel benieuwd wat de volgende cal zal zijn.
  Mijn deken moet nog af, want door ziekte is het blijven liggen.
  Maar dat komt vast goed. Wel jammer dat ik nu niet met de hele groep klaar ben.

  Groetjes,

  Jet

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ik vind dat jullie het geweldig gedaan hebben, ik heb genoten van dit haakavontuur! Tot volgend jaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. bedankt dames,voor dit heerlijke haakwerk! Ook al lig ik hopeloos achter, ik pak het steeds met heel veel plezier weer in handen!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Bedankt voor deze geweldige "haakreis"
  Maarre, die ontzettend leuke labeltjes?? Zijn die ergens te koop??

  Ik hoor het graag!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Echt super bedankt voor deze reis. Leuk om zo even terug te lezen hoe je erover schrijft. Mijn deken heeft zn eigen reis gemaakt dit jaar. En is nog niet klaar met reizen (hij is nog niet af) maar....eind van het jaar moet lukken. En ik doe volgend jaar weer mee hoor!!

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Bedankt voor jullie vele werk en inzet.
  iedere week keek ik er naar uit
  Nu nog het laatste stukje rand en is hij af.
  heb er met plezier aan gewerkt.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Heel veel dank voor al die weken haakplezier en saamhorigheid! Ik zal het missen.... Gelukkig in 2015 weer! Ik zal jullie opzoeken!

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Bedankt voor het plaatsen va alle randen. Ik heb hem met veel plezier in 14 dagen gehaakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Hoi, kun je de patronen van de CAL 2014 ook gebruiken om rond te haken? En zo ja, hoe dan? Ik wil graag een ronde poef gaan haken

  BeantwoordenVerwijderen
 25. This is such a beautiful project. I have just found your page through the 2015 CAL. Is there any chance this will ever be available in English? Thank you so much, gramma2them@yahoo.com, Diane Wheless

  BeantwoordenVerwijderen
 26. vanmiddag zag ik een mooie woondeken liggen in een breizaak, ze vertelde mij dat hij van u afkomstig is.
  Met garen en blogadres in mijn tas huiswaards gekeerd.
  Ga komende maanden lekker aan de slag, bedankt vvor het delen van het patroon.

  BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je een reactie achterlaat, dat wordt altijd gewaardeerd. Dank je wel en tot de volgende keer!