woensdag 26 november 2014

Gastblog door Margriet


Voor de allereerste keer "leen" ik mijn blog uit aan een gastblogger,
Afgelopen week kreeg ik een lief e-mailtje met een ontzettend leuk idee.
Lees mee en doe mee.......zou ik zeggen :-)

Gastblog door Margriet:Wat doen we met de restjes?

Het effect van de Crochet Along is overweldigend geweest. Mensen werden geïnspireerd om (weer) te gaan haken en vonden daarin heel veel plezier en ontspanning. Het enthousiasme was groot en er kwamen heel veel nieuwe sociale contacten tot stand. Wat een leuke wending in creatief Nederland! Zòveel vrouwen die enorm genieten van het haken en merken dat die rustgevende activiteit èn het bereikte resultaat zoveel toevoegt aan het levensgeluk.

Maar we kennen ook allemaal de verhalen van de mensen die niet zo goed mee kunnen komen in het leven. Die door ziekte of depressie aan de zijlijn van het leven kwamen te staan. Gelukkig waren er bij de CAL ook al veel vrouwen betrokken die het moeilijk hebben. Door mee te haken, kwamen zij al wat uit hun isolement en ook zìj konden vreugde vinden in het haken van de deken. Maar er zijn nog véél meer mensen die het moeilijk hebben. En nu heb ik een plan bedacht om ook hèn te bereiken en te bemoedigen. Hoe? Met een paar restjes garen van de eigen gemaakte deken!

Dit is de gedachte: 
Geven maakt blij! Door te geven, laat je een ander merken: "Ik heb aan jou gedacht!" En die boodschap wordt versterkt als je iets geeft wat je zelf hebt gemaakt. Veel haaksters hebben na het haken van een hele deken de techniek nu goed onder de knie. En van de restjes kan er zò een klein tasje worden gemaakt. Voor de geoefende haaksters een kleine moeite, en voor de niet-haaksters die zo'n tasje ontvangen is het effect groot! Geef zo'n tasje aan iemand in je omgeving die een bemoediging kan gebruiken!

En er is nog een andere gedachte: geef wat restjes wol en een haaknaald aan iemand die het moeilijk heeft. Misschien de restjes van je eigen deken? Met een paar voorbeelden erbij van zo'n simpel tasje. Voor mensen die depressief zijn, moet het niet te moeilijk zijn. Er zijn binnen de psychologie verhalen bekend van mensen die niks en echt niks meer konden en wilden. Familie en dokters wisten geen raad met hen. Vrienden haakten af; het was hopeloos. Medicijnen hielpen niet, en de depressieve medemens was onbereikbaar. En in die uitzichtloze en hopeloze situatie kwam dan soms tòch een wending! Doordat de depressieve persoon het 'geven' ontdekte. Werkelijk ongelooflijk! Eén opmerking, één advies van een betrokken buitenstaander maakte het verschil. "Als u nou eens iets ging wèggeven. Aan iemand die het óók moeilijk heeft." Dat zette de zwaar depressieve personen aan het denken, en radeloos als ze waren, volgden ze het vreemde advies op. Ze gingen iets doen voor een ànder. En dat gaf de ommekeer. Ze kwamen uit hun depressie.
Ik heb meerdere keren gehoord dat het zo werkt. En nu is mijn idee: Zullen wij, die nu zo goed kunnen haken, nog eens uitreiken naar depressieve of zieke mensen, en hen een haaknaald en wat garen geven? Zullen wij tegen hen zeggen: "Joh, haken is heel erg in de mode, zal ik je leren haken? En wil je dan eens een tasje voor een ander maken?" Wie weet helpt het hen uit de depressie, als ze dit krijgen aangereikt.


Het effect van de Crochet Along is al overweldigend geweest.

Maar misschien kunnen we het met elkaar nòg groter maken! Door nog iets moois met onze restjes te doen.
We kunnen ermee uitreiken naar een ander, die wat stimulans kan gebruiken.
Of we kunnen een ander een tasje geven wat we zelf haakten van onze restjes.


De tasjes op de foto's haakte ik het afgelopen jaar. In elk seizoen één. Nu ik dit idee heb gepubliceerd, ga ik zelf deze tasjes ook weggeven.

Op mijn eigen blog laat ik nog wat meer foto's zien. En ik geef wat aanwijzingen om deze tasjes na te maken.
Er zijn natuurlijk nog véél meer tasjes-mogelijkheden! Met al die nieuwe haaksteken en al dat prachtige garen en al die creativiteit kunnen er talloze tasjes worden gemaakt!
Wie doet er mee? Geven maakt blij!


Heel veel geef- en haakplezier!
Margriet9 opmerkingen:

 1. Wat een ontzettend leuk idee. Maar ik weet niet of ik zulke mensen in de omgeving heb. Mocht iemand een persoon weten in de omgeving zeist/Utrecht, laat het mij weten, ik zal een tasje maken! (Ook al is mijn deken nog niet af) ��

  Groetjes Geeske

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een prachtig idee! Ik zal ook een tasje maken van mijn restjes. Die schenk ik aan een lieve vriendin die het op meerdere fronten erg moeilijk heeft nu, maar zich er karig doorheen aan het slaan is. Ik heb haar in het verleden ook al een paar keen voorzien van 'restjes' en nieuw gekochten bollen wol, omdat zij al een ervaren haakster is. Ze haalt ontspanning uit het haken... en we hebben er inmiddels een woord bij 'frustratiehaken' (gaan haken om ontspanning te zoeken na een moeilijke periode).

  Nu ik er zo over schrijf schiet de naam van vriendin 2 mij ook in de gedachten. Ook een haakster. Ook een moeilijke persoonlijke situatie.

  Ik ga dus zeker twee tasjes haken en zal Margriet de foto's sturen...

  Bedankt voor het delen van je prachtige idee Margriet!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. In één woord: FAN-TAS-TISCH!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi!! Ik heb afgelopen maandag bedacht om een depressieve vriendin, die zei dat ze vroeger wel eens gehaakt had en betwijfelde of ze dat nog zou kunnen, uit te nodigen om samen het haken weer op te pakken. Wie weet kan ze dan zelf iets maken en door haar handen te laten werken weer in beweging komen... waar ze misschien weer een heel klein beetje blij van wordt!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dat geven gelukkig maakt, is een waarheid als een koe.
  De breimadammen (België) zijn dit jaar al 10 jaar bezig om met wolresten en af en toe ook wel gekochte wol, warme dekens,truien, mutsenn sjaals enz te maken voor de minderbedeelden.
  In onze groep werden ook 3 dekentjes gemaakt en die worden geschonken aan Babynest in Gent. Die zijn dan voor de moedertjes die zich dat niet kunnen veroorloven.

  De foto's ziet u hier
  http://www.ravelry.com/discuss/breimadammen-voor-het-goede-doel/2798104/201-225
  http://www.ravelry.com/discuss/breimadammen-voor-het-goede-doel/2798104/201-225#221

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Terray bedankt dat je je blog een keer uitleende aan Margriet want Margriet dit is de spijker zo op z'n kop, haken geeft ontspanning en geven maakt zelfs de meest depressieve mens blij en geloof me ik spreek als patiënt uit ervaring. Bedankt voor deze (voor veel mensen) eye opener.Vrindelijke groeten Ria

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Heel leuk idee!
  December is hiervoor een mooie maand.

  En ik viel ook een beetje in een gat, nu mijn deken klaar. Mooie uitdaging om de tijd te overbruggen naar de CAL 2015!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hallo allemaal, Heel hartelijk dank voor jullie reacties! Natuurlijk was ik ook wel benieuwd of dit aan gaat slaan en ik was blij met jullie herkenning. Eén van deze bovenstaande reacties heb ik (na een week) gebruikt op mijn eigen blog, om daar nog wat meer aandacht te geven aan dit idee. Je leest het op http://tweedehandswerk.nl/frustratie-haken/
  Van harte welkom om ook foto's te sturen als je tasjes hebt gemaakt. En heel veel geef- en haakplezier toegewenst!

  BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je een reactie achterlaat, dat wordt altijd gewaardeerd. Dank je wel en tot de volgende keer!