woensdag 3 oktober 2018

Een workshop tijdens de handwerkdagen


Afgelopen zaterdag vertrok ik naar Rijswijk. In de Broodfabriek waren de handwerkdagen en ik was daarbij! Ik struinde niet alleen de beurs af, maar deed ook een workshop!

Ik ging namelijk punchen!
Toen ik me opgaf voor deze workshop dacht ik dat het om het punchen ging wat Marianne van Marrose ook doet. 
Maar al snel had ik door dat het om een heel ander soort punchen ging *U*
En dat werd bevestigd toen ik de beurs overliep naar de workshop ruimte, ik zag de naaimachines op een afstand al klaar staan.......

De naaimachines bleken echter heuse punchmachines te zijn. Ik had geen idee dat dit bestond.
We kregen een korte uitleg van Marian Verdonk, de punchjuf ;-) en al snel was iedereen super geconcentreerd aan het punchen.

Maar wat is machinaal punchen nou eigenlijk?

"Punchen is: een eigen, nieuwe, unieke stof creëren. Zonder dat er breien, weven of naaien aan te pas komt. Creëren met textiel zonder dat je deze technieken hoeft te leren kennen. Het enige wat je hoeft te leren is het bedienen van de punchmachine. En dat is kinderspel!  Na een korte uitleg kun je direct aan de slag.

De punchmachine lijkt op een naaimachine zonder draad. Er zit zelfs geen spoeltje in. Het hart van de machine bestaat uit 5 naalden met weerhaakjes. Door de transparante beschermkap is het niet mogelijk om met je vinger onder de naalden terecht te komen. De naalden met weerhaakjes... dat is het geheim! Zij slaan de vezels van de stoffen door elkaar. Daarmee worden de stoffen met elkaar ‘verweven’.
Door het punchen gaan de stoffen er soms totaal anders uitzien. Sommige stoffen krinkelen ineen tot een schilderachtige structuur, anderen veranderen van kleur en textuur.

Je knipt of scheurt stukjes stof of wol en legt deze op een ondergrond naar keuze. Dan ga je achter de punchmachine zitten… ratatatatatata, in een handomdraai zit alles vast op de ondergrond! De naalden slaan de stofjes dwars door de ondergrond, en de vezels van de stoffen haken aan elkaar vast. Razendsnel zitten de eerste lapjes erop. Nu kun je blijven toevoegen, laag over laag. De manier waarop je steeds lapjes toevoegt kun je vergelijken met schilderen. Door meerdere lagen transparante stoffen te gebruiken ontstaan de prachtigste kleurschakeringen. Je stopt pas als je tevreden bent met het eindresultaat.

Het eindresultaat kun je opspannen op een schilderijtje, of maak er een uniek persoonlijk voorwerp van: een hoes voor je laptop of mobiel, een mooie omslag voor je agenda, een brillenkoker, tasje, shawl, lampenkap, etcetera.  (bron: www.punchworkshops.nl)

Geloof me: iedereen kan dit!
Ik moest in het begin eventjes wennen aan de machine.
Wanneer je kleding maakt, begin je voorzichtig de eerste steekjes te naaien.
Met punchen is het gelijk "gas d'r op" om al die kleine lapjes vast te krijgen.
Ik leerde loslaten, want het lapje kwam niet op de plek waar ik wilde, maar ging zijn eigen weg.
 (maar misschien kwam dat ook wel door mijn gebrek aan ervaring) 
Ik verwonderde me over het resultaat, het lapje veranderde in een schilderachtig stukje stof.
Ik begon steeds enthousiaster te worden, lapjes knippen, gas geven en kijken hoe het grote lapje steeds meer gekleurder werd. 

De tijd vloog voorbij en ik kon niet meer stoppen eigenlijk.
Ik geloof best dat je met punchen de wereld even om je heen kan vergeten. Het is heel "zen". 
Ik vond het een super leuke workshop! 
Nu ren ik niet gelijk naar de winkel om een punchmachine aan te schaffen, want ik heb nog genoeg andere hobby's en ik ben ook nog lang niet uitgehaakt.
Maar ik zou zeker nog wel een keer een workshop willen doen waarbij je een groot stuk stof bewerkt, om er bijv een rokje van te maken.


Ben je enthousiast geworden en nieuwsgierig naar het punchen?
Wil je ook een workshop volgen?
Check de website "Punch Workshops"  van Marian Verdonk voor meer informatie. 

Natuurlijk deed ik niet alleen een workshop tijdens de handwerkdagen.
Ik schreef een blogbericht voor de website van de handwerkdagen over mijn dagje uit naar deze beurs. Kom je lezen?  HIER vind je het bericht.

Lieve Haakgroetjes
Tertia 




4 opmerkingen:

  1. Dat klinkt als een hele leuke workshop! Jammer dat ik toch niet op de beurs kon zijn ondanks de mooie kans.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een leuke beurs, hé! Je workshop klinkt ook als heel geslaagd en je verslag van de hele beurs (de "door-klik-blog) vind ik ook heel leuk en herkenbaar!
    Groetjes,
    Akkelien

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hey Tertia,
    Wat een gave workshop. En je blogbericht op de site van de handwerkdagen is super leuk. Ik ben er nog nooit geweest, omdat het best wel ver is. Hoewel ik dan wel weer graag naar de kreadoe wil, en dat is ook ver haha. Fijne donderdag.

    Lieve groetjes,
    Emily

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Lijkt me een heerlijk zen werkje. Fijn om te doen.
    Het klinkt als een heel gezellige dag!
    Groetjes, Ilse

    BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je een reactie achterlaat, dat wordt altijd gewaardeerd. Dank je wel en tot de volgende keer!