woensdag 13 juni 2012

Bladerdeeghapjes met gehakt en feta

Afgelopen maandag aten wij soep met een bladerdeeghapje, maar dit zou je ook zo kunnen weg happen tijdens een voetbalwedstrijd bijv. ;-)

Bladerdeeghapjes met gehakt en feta (8 stuks, maar ik gebruikte meer gehakt en kon er gerust 20 stuks maken)

Ingrediënten:

300 gr bladerdeeg (diepvries, 10 plakjes had ik gebruikt)
1 kleine ui
1 teentje knoflook
2 eetl. met paprika gevulde olijven (wij houden niet van olijven, dus dit heb ik weggelaten)
100gr feta
200gr half om half gehakt (ik had 500gr gebruikt, vandaar dat ik wel 20 plakjes bladerdeeg kon vullen)
1eetl. olijfolie
150 gr tomatenblokjes (ik gebruikte "gewoon" een heel blikje)
1-2theel. oregano
1 ei
zout en peper
een beetje bloem
bakpapier


Laat het bladerdeeg ontdooien. Pel en snipper de ui en de knoflook. Halveer de olijven en verkruimel de feta.
Rul het gehakt in de olijfolie. Fruit kort de ui en de knoflook mee. Roer de tomatenblokjes erdoorheen en breng het geheel aan de kook. Breng op smaak met oregano, zout en peper. Laat het gehaktmengsel nog ca. 5 min. koken op laag vuur. Laat het geheel afkoelen en meng de olijven en feta erdoorheen.
Splits de ei.
Leg het bladerdeeg op elkaar en rol het deeg op een beetje bloem uit tot een rechthoek. Snijd het deeg in 8 vierkantjes van 10x10

*Deze handeling heb ik overgeslagen, omdat de plakjes al 10x10 cm zijn, kant en klare uit de diepvries

Verdeel de gehaktmassa over de vierkantjes. Bestrijk de randen van het deeg met het eiwit. Klap de vierkantjes dicht zodat een driehoekje ontstaat. Druk de randen dicht.
Leg de driehoekjes op een bakpapier bekleed bakblik. Bestrijk ze met de losgeklopte eidooier en bak ze in 13-15minuten af in een voorverwarmde oven op 200gr.

Je kan het deeg ook nog eventueel halveren, zodat je kleine snackhapjes kan maken.

Lieve Groetjes
Tertia

5 opmerkingen:

  1. Dit lijkt me heerlijk !
    Ik bak wel regelmatig hartige preitaart of een Quich Lorraine ,
    maar deze hapjes kende ik niet ...
    ga ze zeker eens proberen !
    Dank je wel voor het recept :o)

    Groetjes,
    Simone

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Jee ik krijg er honger van zeg, klinkt in ieder geval erg lekker.
    Groetjes Anneke

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mmmm lekker!
    Tertia, , je hebt een sunshine award, kijk maar even op mijn blog ;o)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Vanavond heb ik deze 'gehaktflappen' gemaakt Tertia.
    Mijn man en ik vonden ze super lekker. Ik had er komkommersalade bij gemaakt. We hebben gesmuld en ik ga ze zeker vaker maken.
    Bedankt voor het delen van het recept.

    groetjes Heleni

    BeantwoordenVerwijderen
  5. @ Heleni, leuk om te lezen dat je gebruik hebt gemaakt van het recept. Wij vonden het ook errug lekker!

    BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je een reactie achterlaat, dat wordt altijd gewaardeerd. Dank je wel en tot de volgende keer!