woensdag 22 juni 2011

"Doorpit" perikelen

Jaha....dan is de top af. Tijd om me klaar te maken voor het echte quiltwerk.
Maar eerst oefenen. Want dat doorpitten vergt nogal een vaardigheid.

Vorig jaar een lesje gehad in "quilten in de ring"
Met het lapje dat als proef diende was ik nog niet verder gekomen. Dus perfect om dat er weer bij te pakken.
Vandaag ook nog wat spulletjes gekocht, quiltgaren, een flexibele vingerhoed, DE blauwe stift en handige veiligheidsspelden voor het dubbelen. Deze gebruik je i.p.v. rijgen. Geen idee hoe dat gaat werken hoor.

Maar goed zoals gezegd éérst oefenen.......Phoe dat valt nog niet mee.... Hoe houdt je die ring vast? En hoe zat het ook alweer hoe je die naald moet doen?
De eerste proefsteekjes zijn gezet, op dit korte stukje is het minstens 10x uitgehaald. En die vingerhoed zit ook maar wat lastig. Ga ik daar aan wennen?!?
Je merk wel, dit zijn échte beginners perikelen.
Ik heb werkelijk waar géén idee of dit mooie, goede, nette steekjes zijn? Ik heb trouwens expres een knallende kleur garen uitgekozen. Juist om de beginnerssteekjes te kunnen zien :-)

Voorlopig ga ik maar op dit lappie oefenen, oefenen en nog eens oefenen.

Lieve Groetjes
Tertia

16 opmerkingen:

 1. Ziet er goed uit hoor. Ik vind het quilten ook nog lastig, en doe het een beetje op mijn eigen manier.
  Eigenlijk moet ik ook maar eens een proeflapje maken.
  Succes.
  Groetjes, Antje

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je steekjes zien er prima uit! Zeker voor een beginner; en dat is echt waar!!!! Een vingerhoed went echt; maar dat moet je gewoon even afwachten, want soms moet je even zoeken voor je de goede hebt gevonden die bij jou past. Ik heb eeb Clover-verstelbare-vingerhoed, waarbij mijn nagel vrij blijft; dat werkt voor mij het beste.
  En die quiltring...... wat een lastig ding in het begin, hè?! Eigenlijk hou je hem niet vast, want je ene hand zit onder je werk en met de andere houdt je je naald vast...... :)
  Het komt eigenlijk neer op een bepaalde manier gaan zitten, zodat je ring vanzelf op je schoot (of op de tafel) blijft liggen.
  Echt: oefening baart kunst!!!!
  Veel succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Prachtige steekjes hoor! Overigens huldig ik het standpunt, dat het jouw quilt is en dat jij dus ook bepaalt hoe groot of klein je steekjes moeten zijn. Grote steekjes staan overigens officieel bekend als Country quilt steekjes. Dus eigenlijk is niets goed of fout. Lekker zelf bepalen wat je mooi vindt. Zelf heb ik ook altijd moeite met die vermaledijde ring. Ik heb het opgelost door in een ringstandaard te quilten en dat bevalt mij uitstekend. Succes en ik zou zeggen, gewoon lekker je eigen manier zoeken.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik begrijp precies wat je bedoelt! Die vingerhoed heb ik na 3 steekjes aan de kant gegooid, want daar kreeg ik de kriebels van. Geen idee ook hoe je dat nou precies moet doen met 1 hand boven en 1 hand onder je werk dus ik had zelf maar wat gedaan.
  Zo'n ring heb ik nog nooit geprobeerd (logisch natuurlijk na pas 1 quilt gemaakt te hebben hahaha), maar dat was wel wat ik als eerste wilde aanschaffen eigenlijk.
  Jouw steekjes zien er wat mij betreft erg mooi uit hoor... mooi regelmatig.
  Succes!!!
  groetjes, jolanda

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik wens je in ieder geval veel succes met het quilten ik heb er zelf ook nog steeds moeite mee hoor, ik gebruik trouwens geen ring maar gewoon in de hand en ja zoals Gerda zegt gewoon dat doen wat jij fijn en handig vind. Het wordt hoe dan ook mooi want jij hebt alles zelf gemaakt.
  Groetjes Anneke

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Kilometers maken zei mijn juf, dan worden de steekjes vanzelf regelmatig....
  Volgens mij komt het helemaal goed Tertia!!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Nou, ik ben dus ook niet van de vingerhoed en wel van de zere vingers, helaas, het lijkt me heerlijk met zo,n ding maar ik vind het een ramp.....en ik quilt al jaren, nou ja, quilten, toppen maken dan. Ik vind je steekjes er al mooi uitzien eerlijk gezegt.

  groetjes, Jeannet

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Heel herkenbaar: die vreselijke vingerhoed!! Maar: zélfs ik ben er uiteindelijk aan gewend door hem toch steeds weer te gebruiken. Even 'zonder' quilten leverde mij doorgestoken vingertoppen op, en het duurde altijd even voor dat weer genas. Kon ik weer een poos niet quilten. Dus uit nood er toch aan gewend, en nu voel ik hem niet eens meer zitten (nou ja, bijna niet, dan) En je steekjes zijn keurig hoor. Ook de ring went heus wel. Ik vind het mooier worden mét ring. Op de rand van de tafel gaat bij mij het beste. (korte armen :))
  Succes hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Nou Tertia, dat gaat wel goed komen met 't quilten. Je hebt al mooie regelmatige steekjes. Dat is nog belangrijker dan de grootte.
  Ikzelf quilt uit de hand omdat ik artrose in de nek heb en als ik in een ring quilt, heb ik behoorlijk last, omdat mijn houding met ring heel anders is. Zo probeert ieder een manier te vinden die het beste past.
  Pas heb ik ook zo'n mooie rose vingerhoed gekocht. Ik vind 'm ideaal.
  Heel veel succes verder.

  groet Heleni

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Het ziet er heel goed uit. En gewoon blijven oefenen dan komt het vanzelf goed heb ik ook gedaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Niet te lang op een oefenlap quilten hihi! Want zoals je het nu doet is prima toch! En.... ieder steekje is er een en het is leuk als dat het regelmatig is en af en toe een uitschieter geeft aan, dat het handwerk is!
  Vooral doorgaan! Snelheid en ienie minie steekjes a la Ted komen vanzelf als je iedere dag een paar steekjes zet!
  groetjes Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Je steekjes zien er prima uit en ge-
  woon doorgaan zo, maar dan op de echte
  quilt! Oefening baart kunst in dit
  geval. Ik vind dit zelf nog steeds het
  moeilijkste onderdeel van quilten, en
  ben nu al bijna 4 jaar bezig. Maar de
  silicone-vingerhoed, die je gebruikt,
  vind ik niet fijn voor het doorpitwerk
  omdat hij kantelt. Ik gebruik liever
  een gewone quiltvingerhoed. En dat
  gemanoevreer met de ring heb ik in-
  middels opgelost met de aanschaf van
  een ring op standaard. Wat een heer-
  lijkheid: geen zere schouders meer
  en zelfs mijn steekjes zijn mooier!
  Succes met alles! Groetjes, Ageeth

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Gut wat een verhalen komen er zo tevoorschijn niet....heb je nog behoefte aan advies...ook ik heb les gevolgd en in mijn quiltklas mochten we allerelei vingerhoedjes gebruiken. De meeste kreeg ik zweetvingers en irritatie bij totdat,jawel geliojk de duurste natuurlijk weer, gaf mij een goed gevoel...nagel gedeelte is uitgesneden en geeft gelijk veel meer grip en minder zweet en irritatie. Kosten waren toen $55,-, maar he...als die je levenlang mee mag gaan en precies op maat is, waar zeuren we dan voor. En die quiltring heb ik alweer snel het spreekwoordeijke bos in gegooid...de quilt over de grote tafel leggende, en door al die tags die ik erin knal...geven mijn quilten toch ook een mooi effect.
  Ik ben er tevreden mee en vind dat de tot nu toe handigste manier.
  Want hoe luidt dat spreekwoord ook al weer: er leiden vele wegen naar Rome.....succes Terrey met jou zoektocht in het quilten.
  PS: je kunt ook best oefenen op je quilt hoor...zie je naar verloop van tijd tenminste je verschillen...

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Het begin is er en dat ziet er al goed uit Tertia! Kies vooral mooi dun vlies, dat quilt fijner dan dik, helemaal super gaat het als je wol kiest maar dat is wel weer vrij duur. Ik doe al jaren met een simpele vingerhoed met randje van de HEMA, niet duur en prima, en dat is eerst best wennen, tja. Tja je zult ook nog eelt op je vinger (die ene die de naald opvangt en omhoog duwt) krijgen nadat je die eindeloos hebt lekgeprikt....Zoals velen al voor mij zeiden: veel oefenen dan worden de steekjes regelmatig en als je wilt ook steeds kleiner, maar begin maar niet te klein want dan maak je het jezelf meteen wel erg moeilijk! Heel veel succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Dat ziet er al goed uit hoor tertia, en zoals je zegt oefening baart kunst. Helaas kunnen mijn handen het niet aan en quilt ik alles op de machine.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Dat ziet er goed uit hoor Tertia.
  Veel oefenen, dan lukt het allemaal steeds makkelijker.
  Groetjes Tineke

  BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je een reactie achterlaat, dat wordt altijd gewaardeerd. Dank je wel en tot de volgende keer!