maandag 27 februari 2017

Weekmenu #9




Het was vorige week bij ons voorjaarsvakantie.
In plaats van heerlijk relaxen en genieten van de vrije tijd waren wij druk bezig met een woonkamer verander project. Het begon met de muur in een andere kleur sauzen.
Manlief en pubermeisje maakte een heel nieuwe op maat gemaakte wandmeubelen.
En ik was een soort van vliegende keep....de catering verzorgen, tussendoor opruimen en stofzuigen.
Ach je ken het misschien vast wel.
Druk met van alles en nog wat, met als gevolg dat het avondeten er een beetje bij ingeschoten is.
Lekker makkelijk en snel klaar, wat niet altijd voor de nodige verse vitamientjes zorgt.
Het zij zo......

Weekmenu #9

Maandag: Wrap met kipkrokant. Ik heb het recept toegepast voor de airfryer, zie HIER voor het recept. Maar je kan natuurlijk ook een kant en klaar krokante kip schnitzel gebruiken. Even aanbraden in de pan en de rest volgens de beschrijving.

Dinsdag: Spaghetti met de allerlekkerste saus. HIER vind je het recept.

Woensdag: Home Made KFC kipjes. Het was een probeer recept, het smaakte lekker maar ik vond het zelf wel een smerige bedoeling met paneren.....
Het recept vind je op de website van "Lifesabout" 
Wij aten friet uit de airfryer erbij.

Donderdag: Kipgyros (was in de aanbieding bij de Aldi ;-) )
met turks brood en zelfgemaakte knoflooksaus.

Vrijdag: Rode kool, aardappelen, slavink

Zaterdag: Goulash soep, leftover van vorige week
Stokbrood met kruidenboter en champignons. 
Echt goddelijk dit broodje, volgens pubermeisje.
Het recept komt zaterdag op mijn blog te staan!

Zondag: Een ovenschotel met gehakt en bloemkool. Geen culinaire hoogstandje....want ik heb gebruik gemaakt van zo'n kruidenzakje. Eigenlijk zou ik een overheerlijk recept willen zonder de toevoeging van een kant en klaar zakje. Wie heeft een tip of een lekker recept? Ik hoor het graag van je!!

Lieve Groetjes
Tertia



woensdag 22 februari 2017

Hygge Cal #week1

Weten jullie nog?
Ik haak namens Kreafabriek mee aan de Hygge Cal.
Vorige week kwam het huiswerk voor de eerste week online, ik was net klaar met mijn proeflapje dus ik kon gelijk door met #week1
Bobbels haken!

Elke keer wanneer deze steek aan bod komt in een cal/ontwerp of patroon dan is er min of meer paniek in haakland. Nu heb ik deze steek al wel vaker gehaakt dus "no problemo" dacht ik nog.
Dat wordt heel hyggly haken ;-)


Deze bobbels zien er dan ook keurig uit, al zeg ik het zelf.
Maar toen....een paar toeren verder waren het geen mooie bobbels meer. Ze plopten niet terug, maar het waren meer platte stipjes geworden :-(
Mmmmmm ik wist eigenlijk niet of ik dit wel mooi ging vinden.

Dus ik ben gaan lezen op de Facebookgroep van de ScheepjesCal en daar las ik meer verhalen over dit "probleem", maar gelukkig ook een oplossing!


Dus....uithalen en opnieuw beginnen, net even iets anders doen en voila....
Mooie bobbeltjes waar ik wel helemaal tevreden over ben!
Ik heb heel erg veel aan de tutorial op YouTube van Gerda van den Hof gehad.
Niet alleen de kleurwisseling doet ze anders maar ook de eerste vaste na de bobbel (yarn under oppakken). Natuurlijk zijn er vele technieken maar deze tip werkte het beste bij mij.




En zo maakte ik dan toch heel hyggly de bobbels af :-)
Deze week is het voorjaarsvakantie dus lekker op het gemak met veel koffie erbij!


Tadaaaa.....een prachtig begin van deze cal.
De bobbels zijn goed gelukt!





Zelfs de achterkant ziet er wel leuk uit :-)


En als het goed is komt vanmiddag het huiswerk voor #week2 online.
Ik ben zeer benieuwd wat we mogen gaan doen.
Volgende week zal ik jullie het resultaat laten zien!

Lieve Groetjes 
Tertia




dinsdag 21 februari 2017

Mihoen met kip en ananas

Zoals beloofd, het recept voor deze zoete mihoen met kip en ananas.
Het was een probeerrecept en ik heb het één en ander nog zelf erbij toegevoegd wat resulteerde in een heerlijk gerecht! Ik heb er helaas niet aan gedacht om een foto van het resultaat te maken, maar ik kan je verzekeren dat dit gerecht vaker bij ons op het menu komt te staan!!

Voor 4 personen:

500 gram kipfilet
1 eetlepel (wok)olie
2 teentjes knoflook
1 blik ananas, ik kies meestal voor ananasringen, deze snijd ik zelf dan in stukjes
1 rode paprika, in reepjes
een stukje verse gember, heeeel fijn gesneden
250 gram (kastanje)champignons
sap van een half limoen
6 eetlepels chilisaus
2 eetlepels honing
1 eetlepel gembersiroop.
1 pak (eier)mie

Snijd de kipfilet in stukjes.
Verhit de olie in de wok en voeg de kipfilet toe.
Pers de knoflook boven de kip uit.

Kook intussen de mihoen volgens de bereidingswijze op de verpakking.

Voeg de paprika, verse gember en de champignons bij de kip en schep het geheel goed om.
Zodra de groenten ietwat geslonken en zachter is voeg je het sap van een halve limoen, de chilisaus, gembersaus en honing toe. Schep alles nog een keertje om.
Intussen de mihoen afgieten.
Ik roer de mihoen voor het gemak altijd door het gerecht, maar je kan het natuurlijk ook los serveren ;-)

Eet smakelijk!

Lieve Groetjes
Tertia


maandag 20 februari 2017

Weekmenu #8



Hierbij een nieuwe weekmenu.
Soms komt het weleens voor dat iets in de planning staat en toch verschoven gaat worden.
Afgelopen donderdag was het een hectische dag en moest er nog boodschappen gedaan worden.
En zo haalde we spontaan een Chineesje en werden de geplande gehaktballen naar een dag laten verschoven, dat kan dus ook ;-) 

Weekmenu #8

Maandag: Witlof met ham/kaas uit de oven.
Als klein meisje was dit al mijn lievelingskostje, ik koos het zelfs op mijn verjaardag (we er jarig was mocht zeggen wat hij/zij wilde eten) tot ongenoegen van mijn broers.
En tegenwoordig tot ongenoegen van manlief en pubermeisje.
Ik heb dus (helaas) plechtig moeten beloven dat ik dit gerecht dit seizoen niet meer zal maken :-( 

Dinsdag: Mihoen met kip en ananas.
Het was een probeerrecept, ik zal het recept voor jullie uitschrijven.
Morgen online!

Woensdag: Kebab (uit de diepvries van de Lidl) met gebakken aardappelen en appel/komkommersalade en zelfgemaakte knoflooksaus.
HIER vind je beide recepten.

Donderdag: Afhaal Chinees ;-)

Vrijdag: Bloemkool, aardappelen, satésaus en een gehaktbal.

Zaterdag: een favoriete gerecht van ons.
Tagliatelle met kip/champignonsaus en broccoli 
HIER vind je het recept.

Zondag: Snelle Goulash soep.
Ook een probeerrecept
Het recept komt van "Leuke Recepten" 
 eentje om te onthouden!

Lieve Groetjes
Tertia




woensdag 15 februari 2017

Hygge Cal #het proeflapje

Enigszins in spanning zat ik afgelopen week te wachten.....
Zou "mijn" pakket met garen voor de Hygge Cal op tijd geleverd worden?
"Mijn" heb ik maar even tussen haakjes gezet want zoals ik al in een eerder blogberichtje vermeldde, ga ik deze Cal voor Kreafabriek haken :-)

Lucky me....ik voel me dankbaar en vereerd dat ik dit mag doen. Afgelopen weekend kreeg ik het bericht dat alle pakketten geleverd waren!
Joeppie!!! 

Dus maandagavond haalde ik persoonlijk het "cadeautje" bij Kreafabriek op.
Wat een mooie, goed gevulde doos!
Dat hebben ze leuk bedacht bij Scheepjes.


Van Kreafabriek mocht ik mijn eigen kleur kiezen en ik werd dan ook helemaal blij van "Pastel" 
Lieve, zachte, zoete kleurtjes.
De basis van de sjaal wordt gehaakt met Stone Washed en het gekleurde is van Catona.
Tevens zit er een schattig organza-zakje met knoopjes, een hartje-steekmarkeerder (so cute), een bedeltje van een Eland en een handige borduurnaald, onmisbaar bij deze Cal.


Maar ik werd ook nog eens een beetje extra verwend door Kreafabriek.
Bij elke bestelling uit hun webshop stoppen ze er iets liefs bij. Deze keer zat er een zakje met knoopjes, belletjes en steekmarkeerders bij. Een zakje met thee en een patronenboekje voor Mandala's haken en een Phildar breiboekje.....
(mmmmm stille hint Kreafabriek??, dat ik maar eens breien moet gaan leren? ;-) )

Eindelijk kon ik aan de slag met het proeflapje.
Bij elke Cal komt de vraag naar voren of het wel nodig is om een proeflapje te haken.
Tja moet iedereen voor zich zelf weten.
Bij deze Cal vond/vind ik het zeker wel nuttig.
Aangezien er geborduurd gaat worden op haaksteken en ik dit nog nooit eerder heb gedaan, vind ik het zeker zinvol om dit eventjes te oefenen.

Gisterenavond had ik het proeflapje gehaakt.
De mijnes was keurig 10x10 cm geworden :-) 
Vandaag ging ik verder met het borduurgedeelte.
Maar eerst moest ik voorbereidingen treffen.
Ik heb een staalkaartje gemaakt zodat de juiste kleur "matched" bij de juiste letter.


En toen kon ik aan het echte werk gaan beginnen..........
het borduren!
Best spannend, maar de instructies waren duidelijk en schijnbaar heb ik het borduren niet verleerd.


Best grappig...ik haak rechts en borduur met links.
Voor de oplettende kijker: daarom zijn mijn kruisjes net andersom ;-)

Maarre....mijn proefje is af!
En ik ben dik tevreden :-)



Het borduren viel me reuze mee. Echt, dit beloofd een leuke haakreis te worden!!
Nog eventjes dichterbij zodat je het goed kan zien ;-)



Ik ben precies op tijd klaar met mijn proeflapje, 
want vandaag, klokslag 13:00 is de cal van start gegaan.
We kunnen beginnen!!!!

Doe jij ook mee? En zo ja, voor welke kleur heb je gekozen?
Volgende week zal ik je het resultaat van #week1 laten zien.

Voor degene die nog niet weten wat deze Cal inhoud.
Alle informatie kan je vinden op de website van Scheepjes of op de blog "Haakmaarraak.nl" van Kirsten, de ontwerpster van deze Hygge Cal

Tot volgende week!!
Lieve Groetjes
Tertia



dinsdag 14 februari 2017

Een lief valentijn haakpatroontje



Enige tijd geleden maakte ik een granny hartjes square als lief gebaar voor een warmtedeken.
Als lief gebaar voor Valentijnsdag geef ik de beschrijving van deze square op mijn blog.
In feite is het de originele "granny square" maar door bepaalde kleurwisselingen in de derde toer ga je een hartje vormen. Basiskennis van het haken heb je voor deze square nodig.


Je hebt nodig:
Restje katoengaren kleur A (rood)
Restje katoengaren kleur B (blauw)
Restje katoengaren kleur C (ecru)
Haaknaald 2,5 (of passend bij je soort garen)


Begin met kleur A, haak 4 lossen en sluit met een hv (halve vaste) in de eerste losse tot een ring.

Toer 1:
 3 lossen (1e stokje), 2 stokjes in de ring, 3 lossen (om de hoek te vormen)
3 stokjes in de ring, 3 lossen (om de 2e hoek te vormen)
3 stokjes, 3 lossen (om de 3e hoek te vormen)
3 stokjes, 3 lossen (om de 4e hoek te vormen)
hv in de 3e losse 



Toer 2: 
Vanaf deze toer haak je steeds een 3stokjes-groep in een open ruimte van je vorige toer.
Je begint met 4 lossen (= 1 stokje en een losse)
3 stokjes, 3 lossen 3 stokjes in de opening van de hoek, dit vorm je eerste hoek van deze toer, 1 losse
Herhaal dit 2x


1 losse, 3 stokjes, 3 lossen, 2 stokjes, hv in de 3e losse.


Toer 3:
 bij deze toer gaan we vaker van kleur wisselen. Deze kleurwisselingen maken dat er een hartje gevormd wordt in je square. Het wisselen van kleuren kan op verschillende manieren. Ik geef geen uitleg hoe je deze kleurwisseling het beste kan doen aangezien dit persoonlijk kan zijn.

We beginnen met het haken van het puntje van het hart, eigenlijk haak je het hartje dus op zijn kop ;-)

3 lossen (= 1 stokje) 2 stokjes 
kleurwissel naar B (blauw)


1 losse, 3 stokjes, 3 lossen, 3 stokjes in de hoek
kleurwissel naar A (rood)


1 losse, 3 stokjes, 1 losse, 
3 stokjes, 3 lossen, 3 stokjes in de hoek
kleurwissel naar B (blauw)


1 losse, 3 stokjes,
kleurwissel naar A (rood)


1 losse, 3 stokjes, 3 lossen, 3 stokjes in de hoek,
1 losse, 3 stokjes
kleurwissel naar B (blauw)


1 losse, 3 stokjes, 3 lossen, 3 stokjes in de hoek,
1 losse, hv in de 3e losse.


Toer 4: 
met kleur B (blauw)
4 lossen (=1 stokje + 1 losse)
3 stokjes, 1 losse,
3 stokjes, 3 lossen, 3 stokjes in de hoek en ga op deze manier helemaal rond.
Sluit je toer met een hv in de 3e losse.


Toer 5: 
3 lossen, 2 stokjes, 1 losse,
3 stokjes, 1 losse,
3 stokjes, 3 lossen, 3 stokjes in de hoek en ga op deze manier helemaal rond.
Sluit je toer met een hv in de 3e losse en hecht af.

In principe heb je nu een "originele granny square" gehaakt, maar door de bepaalde kleurwisselingen is een hartje zichtbaar. Je zou deze granny kunnen combineren met granny's uit één kleur gehaakt. En dit afwisselend als deken verwerken.


Maar ik ben nog een paar toertjes verder gegaan om deze gewone granny net even iets meer bijzonder te maken.

Toer 6:
Hecht aan met kleur A (rood)
haak in elke stokje een vaste en om elke losse ook een vaste.
In de 3 lossen-hoek haak je 3 vasten.
Rondom heb je 88 vasten gehaakt.
Eindig met een hv in de voorste lus van de eerste vaste van deze toer.



Toer 7:
In alle steken een vaste in de voorste lus
In de hoek haak je in de middelste vaste, 2 vasten.
Hecht "onzichtbaar" af, dit is belangrijk omdat deze toer van vasten bovenop komt te liggen. Een mooie afwerking is wel zo netjes ;-) 



Toer 8:
In de achterste lussen van toer 6 gaan we in elke steek een stokje haken.
Met kleur B (blauw) begin je met 3 lossen (=1ste stokje)
In de hoek haak je in de middelste vaste, 1 stokje, 2 lossen, 1 stokje.
Kleurwissel naar kleur C (ecru)

Toer 9:
2 lossen, in elke stokje een half stokje.
In de hoek haak je om de 2 lossen, 1 half stokje, losse, 1 half stokje.
Hecht (onzichtbaar) af.


Werk je draadjes netjes weg, maak desgewenst je granny vochtig en span/block hem, om mooi in vorm te krijgen.


En klaar is je granny!


Wat ga jij ervan maken?
Een tas? Of nog meer hartengranny's voor een hele deken?
Stuur gerust een foto van het resultaat naar me :-)

Lieve Groetjes
Tertia

maandag 13 februari 2017

Weekmenu #7




Een nieuwe week, dus een nieuw weekmenu.
Deze week geen culinaire hoogstandjes.
We hadden zelfs te maken met een mislukt probeer recept :-(

Weekmenu #7

Maandag: Nasi,
Eigenlijk heb ik hier niet echt een recept voor.
Ik kook rijst en in mijn wok bak ik gehakt of kipfilet, net wat ik in huis hebt.
Rode paprika, uitje, een knoflookje, een pakket nasi groenten omdat het zo lekker makkelijk is ;-)
Deze keer serveerde ik een gebakken ei erbij en satésaus.

Dinsdag: Sperziebonen, aardappelen en een gehaktschnitzel

Woensdag: Macaroni met shoarma, super snel en eenvoudig klaargemaakt.
Het is een van onze favoriete macaronigerecht.
Klik HIER voor het recept

Donderdag: Spinazie, aardappelen, een gekookt eitje, hamburger.

Vrijdag: het plan was Slastamp(pot) maar het was één grote massieve klomp geworden. Ik ga jullie niet eens het recept geven.....van narigheid snel maar de airfryer aangezet en friet gebakken, met dat ene verse worstje wat ik bij de slastamp serveerde.
Ook wel eens een kookflater gehad? Vast wel ;-) en wat doen jullie dan? Opeten of uitwijken naar iets anders?

Zaterdag: Erwtensoep, ik beken....gewoon uit een blik van Unox omdat dit net zo lekker is en veel sneller dan zelf maken. Wij hebben met ons drietjes genoeg aan één blik.
Erbij een extra rookworst en stokbrood met kruidenboter en katenspek.
Wij hebben zitten smikkelen.

Zondag: Zelfgemaakte plaatpizza!
Want de lekkerste pizza maak je gewoon zelf.
Het deeg bereidde ik volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Deze keer kwam de pizzabodem van de Aldi (inkooptip)

Een grote ovenplaat vet ik lichtjes in en daarop leg ik het uitgerolde deeg.
Ik begin met een tomatensaus, een uitgelekt blik tomenblokjes, 2 kleine blikjes tomatenpuree en wat gedroogde oregano en basilicum mengen in een kom.
Met een lepel verdeel je de tomatensaus over het deeg.
Dit is de basis, nu kan je beleggen met ingrediënten die je lekker vind.

Denkbeeldig verdeel ik de plaatpizza in 3-en.
Een deel voor manlief.
Zijn favoriete topping is: shoarmavlees (eerst even aanbakken in een pan) ui, champignons, rode paprika en ananas. Als laatste (veel) geraspte kaas.

Pubermeisje wilde ham, klein beetje shoarma, mozzarella kaas en geraspte kaas erop.

En ik kon niet zo goed kiezen.....dus ik deelde mijn stukje in tweeën.
De ene kant belegde ik met ham, ananas en geraspte kaas.
De andere kant met salami, rode paprika, mozzarella en geraspte kaas.

De hele plaat ging schoon op *U*

Genoeg variatie voor de vraag "Wat eten we vandaag" dacht ik zo ;-) 

Lieve Groetjes
Tertia

  

donderdag 9 februari 2017

Geproefd: een garengebakje ;-)



Enige tijd geleden vroeg Wilbert van Schouten Handwerken of ik een garengebakje wilde proeven......
Nieuw garen uit Amerika:
"De Sweet Roll"

In elke Sweet Roll yarn-cake worden 3 kleuren gecombineerd. Het garen is zo ontworpen om brede strepen te haken (of breien) die zich steeds herhalen. En zo dus kleurwisselingen te krijgen zonder draadjes af te hechten.
Het is garen is 100% acryl en op cake van 140gram zit ongeveer 224 meter draad.

Wilbert stuurde mij een "pink swirl", heerlijk zoet roze, mijn lievelingskleur :-) 

En toen....ging ik internet maar eens afspeuren naar een leuk patroon.
Een muts?............nee, ik ben geen mutsenmens.....
Een omslagdoek?.............neeee ik ben meer van de rechte sjaals
Een tas dan?.............neeeeeeee 

Tot ik een gratis Engelstalig patroon tegen kwam op de blog van "Moogly"
de "Arfully Simple Infinity Scarf" 


Deze sjaal is super simpel en makkelijk om te haken en wanneer hij af is kan je hem op diverse manier dragen. Ik vond het een perfect project voor mijn Sweet Roll :-) 

Op een Sweet Roll zit minder garen dan je eigenlijk voor deze sjaal (of is het een col?) nodig zou hebben. Maar het mooie van dit patroon is dat het eigenlijk niet uitmaakt.....De sjaal wordt in een spiraal gehaakt tot (bijna) het garen op is of dat je de sjaal dik genoeg vind.
En het resultaat is door het kleurverloop van de Sweet Roll super leuk!


Je kan er ook nog een knoopsluiting bij maken. 
(zorg wel dat je een stukje draad overhoudt)
Ik vind deze knoopsluiting de sjaal net even iets meer geven en de sjaal kan je dan op nog veel meer manieren dragen.


Kijk maar eens wat een mogelijkheden!
Als een dubbele col, met of zonder knoopsluiting.
Als een ingewikkelde knoop of gewoon los als een soort van ketting.
Het is maar net wat jij het leukste vind om te dragen.

Het garen haak overigens prima, ik gebruikte haaknaald 5,5 en  bijna 1 Sweet Roll. Mocht je die knoopsluiting willen maken moet je even rekening houden dat je een klein beetje garen overhoudt. De knoopsluiting staat ook beschreven hoe je deze moet maken, maar om eerlijk te zijn heb ik de video tutorial op You Tube gekeken en tegelijkertijd mee gehaakt 

Inmiddels is het Engelstalig patroon vertaald naar het Nederlands :-)
Klik HIER om naar de website van Moogly te gaan, ietsjes naar beneden scrollen en daar vind je een download PDF.


Rest alleen nog je garengebakje ;-)
Deze vind je HIER,
 in de webshop van Schouten Handwerken. Of in de winkel in Hoorn, waar de sjaal live te bewonderen is.

Lieve Groetjes
Tertia

dinsdag 7 februari 2017

Haken en ogen


Herken je "ze" nog?
Afgelopen weekend heb ik "de oogjes" maar eens afgestoft.
Schandalig lang heeft dit project stilgelegen :-( 

"De oogjes" waren dan ook "not amused", kan ik je vertellen.
Met een boze blik keken ze me aan en ik moest flink mijn best doen om ze te overtuigen dat ik ze niet nog eens uit het oog zou verliezen....

Vele liefkozingen later waren ze gelukkig bijgedraaid.
En kon onze samenwerking verder gaan.
Maar dat ging niet zonder haken en ogen........

Want hoe moest het ook alweer??


Alle ogen waren gericht op de I-pad voor de instructievideo op YouTube. 
Super handig om nog eens te bekijken. 
Ook las ik nog maar eens de beschrijving van de oogjes door. Lees DIT blog bericht voor de Nederlandse beschrijving en meer informatie over deze deken in wording.


Al snel zat ik weer helemaal in "the flow" van oogjes haken.
Ik was vergeten hoe leuk ze zijn!


Inmiddels zijn er al een flink aantal oogjes bijgekomen.
Maar ik heb er nog een heleboel te gaan hoor.
Zodra alle oogjes gehaakt zijn komt er ook een beschrijving hoe deze deken verder gemaakt wordt, dat beloof ik!


En mocht je inmiddels ook helemaal "flieft" zijn op deze oogjes?
Schouten Handwerken in Hoorn heeft nog steeds Caron Simply Soft pakketten in diverse kleuren voor deze deken. Check HIER de website.

Ik ga ogenblikkelijk weer verder met haken, want ik wordt al aardig met argusogen aangekeken ;-)

Lieve Groetjes
Tertia

maandag 6 februari 2017

Weekmenu #6



Onze weekmenu van afgelopen week wordt het weekmenu van deze week op de blog.
Met dit keer maar liefst 2 nieuwe recepten!

Weekmenu #6

Maandag: Stamppot boerenkool met spekjes en een rookworst.

Dinsdag: Kliekjes...Lekker makkelijk, in de diepvries had ik nog verschillende "leftovers" Even opwarmen in een pannetje, magnetron of oven. 

Woensdag: Spaghetti met spinazie. Dit recept staat met enige regelmaat op tafel, maar het recept heb ik gek genoeg nog nooit gedeeld op mijn blog. Eenvoudig en snel te maken, perfect wanneer je een drukke werkdag hebt gehad en geen zin hebt om uitgebreid te koken.

Het recept voor 3 a 4 personen.
1 pak diepvries spinazie (Aldi 750 gram)
duopak spekreepjes
Spaghetti
2 teentjes knoflook
Een stuk Parmezaans kaas (van de Aldi) grof geraspt.

Kook de spaghetti volgens aanwijzing op het pak, gaar.
Bak intussen de spekjes in een koekenpan uit. Voeg  de uitgeperste knoflooktenen erbij en bak eventjes met het spek mee.
Voeg de bevroren diepvries spinazie bij de spekjes en knoflook, laat zachtjes ontdooien en doorwarmen. 
Wanneer de spaghetti klaar is, afgieten en bij de spinazie toevoegen. Goed husselen.
Serveer de spaghetti op een bord met de grof geraspte Parmezaanse kaas erover.

Donderdag: Friet (uit de Airfryer) en een snack.

Vrijdag: Stroganoff-pannetje met gehakballetjes,  met krieltjes uit de oven.
Klik HIER voor het recept van het Stroganoff-pannetje met gehaktballetjes.
Klik HIER voor het recept van de krieltjes uit de oven.

Zaterdag: Broodje warm vlees met pindasaus.

Voor 4 personen:
1 eetl. boter
1 varkensrollade (van ongeveer 500gram)
3-4 eetl. ketjap manis
1 eetl. olie
2 teentjes knoflook, geperst
1cm verse gemberwortel
4-5 eetl. pindakaas met stukjes noot
1theel sambal
2 eetl citroensap
2 eetl kokosmelk
4 (afbak)pistoletjes
4 eetl atjar
Eventueel seroendeng

Verhit de boter en braad hierin de rollade aan. Giet er 1 eetlepel ketjap en 2 eetl. water bij en laat afgedekt in circa 30-45 min. gaar sudderen. Schakel het gas uit en laat de rollade circa 15 min. rusten in de jus.
Verhit intussen de olie op een lage stand en fruit hierin de knoflook en gember 1 min.
Voeg de pindakaas, de rest van de ketjap, sambal, citroensap, kokosmelk en 5 eetl. water toe en roer tot een gladde saus. Laat op een lage stand pruttelen tot de saus de gewenste dikte heeft.
Snijd de rollade in plakjes.
Bak intussen de pistoletjes in de oven af en snijd ze open.
Beleg ze met de plakken vlees, Schep er pindasaus, de atjar en eventueel naar smaak de seroendeng over. Eet smakelijk!

Zondag: Wraps....zelfgemaakte, de allerlekkerste die er bestaat!
Klik HIER voor het recept.

Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden en natuurlijk ook of je een recept gaat maken.
Laat me gerust weten als je iets hebt gemaakt ;-) 

Lieve Groetjes
Tertia


woensdag 1 februari 2017

De sjaal is af!

Zoals beloofd!
Vandaag laat ik jullie het eindresultaat zien van de "Miriamcatshoekshawl" 

Tadaaaa........


Ik moet zeggen dat het een leuke, romantische sjaal is geworden.
Even bij het begin beginnen......



Deze sjaal is gemaakt van Scheepjes Stardust Aquarius (kleurnummer 657)
en ik haakte met haaknaald 5.5! Zo is de sjaal lekker soepel en fluffy geworden.
Uiteindelijk verbruikte ik ongeveer 1,5 bol stardust.

HIER vind je het gratis patroon.

Ik heb de beschrijving van het patroon gebruikt, maar achteraf had ik beter iets meer lossen kunnen opzetten. Mijn beginketting was zo'n 60 cm.....ik had al een paar toeren gehaakt, toen ik opeens begon te twijfelen of dit misschien niet aan de ietwat korte kant zou zijn :-(
Dus ik vroeg aan Miriam zelf hoeveel cm haar beginnetje was. Dat was zo'n 70 cm.
Oké 10 cm verschil, maar de sjaal gaat nog uitlopen.
Ik heb geprobeerd om een stukje uit te halen, maar met dit garen is dat geen succes.
Dus ik moest het maar accepteren zoals het was, met daarmee de wetenschap dat mijn sjaal waarschijnlijk iets kleiner zou gaan uitvallen. 
Hoewel....dit hoeft niet zo te zijn, want je kan net zo lang door haken tot je de sjaal lang genoeg vind geworden. Persoonlijk hou ik niet zo van een dikke/brede shawl. (de reden dat ik beter dus geen puntsjaals kan maken) 
Uiteindelijk is mijn sjaal van 60cm naar een uitloop van ongeveer 1.60 cm lang geworden en 40 cm breed. Voor mij groot genoeg, aangezien er ook nog een randje omheen komt.


Het randje wilde ik subtiel houden, in ton-sur-ton tinten.
Ik heb hiervoor katoen gebruikt. 
Het vastenrandje is gehaakt met Catona Silver Green (kleurnummer 402)
De schulprand haakte ik met Mr. Cey Shark Skin (kleurnummer 013)
De allerlaatste toer van de rand volgens beschrijving haakte ik niet....ik vond het randje mooi genoeg geworden :-) 



Selfies maken is niet mijn beste kwaliteit, maar vooruit.
Myself met de sjaal ;-) 


Het is nog even oefenen hoe ik deze sjaal het beste kan draperen, maar wat ben ik er blij mee!!
Het vergrijsde groen is uit mijn comfortzone....maar toch vind ik het een hele mooie kleur!
Ik overweeg een vest te gaan maken in deze tint ;-) 


Dit is mijn 2e sjaal die ik dit jaar al maakte!
 (van de andere sjaal komt binnenkort een blogberichtje)
En wat vind ik het leuk om dit te doen!!
Ik denk maarzo dat 2017 het jaar van de gemaakte sjaals gaat worden ;-) 

Lieve Groetjes
Tertia