maandag 24 januari 2022

Wandelnetwerk Salland: paarse route Diepenveen

 2021 was duidelijk niet het jaar van wandelen :-(

M'n lichaam liet het grotendeels afweten, maar oké....ik geef toe, ben ook goed in smoesjes....(het is te warm, het regent, ik moet het huishouden doen, ben toe moe, morgen ga ik écht) 

Dit jaar ga ik het anders aanpakken. Wandelen wordt meer prioriteit, al is het maar een ommetje van een half uurtje. 

Ik heb al de nodige wandelingetjes in deze eerste maand gedaan. Eentje wil ik jullie niet onthouden, gewoon ter inspiratie of misschien kan ik je motiveren om ook eens vaker de wandelschoenen aan te trekken.

Onlangs zag ik een poosje geleden rondom Diepenveen wegwijsbordjes met een paarse pijl. Na wat gegoogle kwam ik uit op "de paarse Route in Diepenveen", een wandeling van Wandelnetwerk Salland. Om de kans op verdwalen te verkleinen kocht ik deze wandelnetwerk kaart via "De Zwerfer" 

Klik HIER om naar betreffende website te gaan.

Natuurlijk kan via diverse app's, websites of andere wandelkaarten ook je wandelroute vinden. Ik vind deze wandelknopenkaart erg handig omdat het de omgeving is waar ik woon. Erg uitnodigend voor mij om meer wandelingen in de directe omgeving te gaan doen op plekjes waar ik wellicht nog nooit ben geweest. 


10 januari, een frisse maandagmorgen had ik afgesproken met mijn vroegere campingbuurvrouw Dorien. Ons startpunt was in het centrum van Diepenveen, bij de oude Hervormde kerk.
Vanaf dit punt vind je de paarse pijlen die je de weg wijzen.

Wel goed opletten en niet teveel kletsen, zoals wij deden ;-) In het begin mistte we schijnbaar een wegwijspaaltje, maar gelukkig had ik de kaart in m'n rugzak zitten en vonden we de weg terug.



Het eerste gedeelte gaat door het dorp, maar al gauw loop je de bebouwde kom uit en is het wandelpad erg afwisselend met zandwegen, bospaadjes en asfaltwegen. Ik was verwonderd, mooie uitzichten, leuk stukje bos en open landschap. Het zonnetje op deze koude winterdag gaf magische tafereeltjes.



Onderweg genoten we van meegenomen koffie (to-go) met dank aan Dorien die hieraan had gedacht :-)
(Op het wandelverlanglijstje staat nu een warmhoudbeker om aan te schaffen)


Met het zonnetje erbij was het op en top genieten!



Deze paarse route is ruim 9 km lang. Erg afwisselend zoals ik al zei, stukje bebouwde kom, bosgebied, akkervelden, asfaltwegen, zandwegen en bospaadjes wisselen af.

Wil je meer informatie over deze route, check DEZE pagina dan eens!


Deze wandeling smaakt naar meer.....de gezelligheid en het "bijkletsen" met Dorien tijdens het wandelen was een aangename tijdsbesteding.
Ik kan je vertellen dat onze volgende wandeling alweer gepland staat. Als je het leuk vind, neem ik je misschien wel weer mee ;-)
Houdt je van (lange) wandelingen maken? En wat is jouw favoriete plek om te wandelen? Tips zijn van harte welkom!

Lieve wandelgroetjes
Tertia

woensdag 19 januari 2022

Ratsche Winter Blankie

 Nadat die mooie Spice of Life deken klaar was, zat ik mij te bedenken welke deken ik zou gaan maken.

Een ouder project waar ik aan begonnen was, oppakken en eindelijk eens af gaan maken? Ik heb er immers genoeg liggen toch :-) 

Of toch eindelijk eens gaan beginnen aan die mooie cal "walk of nature" of misschien wel het mozaïek haken??

Terwijl ik dit zat te bedenken kwam er onverwachts een erg leuke (gratis) cal op Instagram voorbij. 


De Ratsche Winter Blankie van Sonja!

Klik HIER om naar haar Instagram account te gaan. Je kan een tutorial vinden waarin ze uitlegt hoe je deze granny haakt. 

Haar versie is erg kleurrijk, maar je bent natuurlijk vrij om je eigen kleurtjes/garen te gebruiken.

Opeens wist ik wat ik ging maken......een nieuwe deken met de "leftovers" van de Spice of Life blanket, aangevuld met een goudglittertje en ecru.


Een proefrondje was zo gemaakt. 


En al snel was er de eerste square.....Yes I really love this!!

Na elk rondje werd ik steeds enthousiaster!


Het sprankelt en glittert.
 Zo blij hoe deze leuke squares uitpakken :-)


Een hele deken gehaakt van één dezelfde square? Het zou kunnen vervelen....maar bij deze square heb ik dat absoluut niet! Elke toer is een feestje.
Het begint met de kleine "mellow yellow" rondjes. 
Elke square heeft deze gele middenstip, maar dan ga ik los in kleur.....gevolgd door een heerlijk goudglittertje.
En de laatste 2 toeren, waarbij het rondje een square wordt, wordt in ecru gehaakt, zodat het geheel toch weer een beetje in balans komt en minder hysterisch is.


Voorlopig ben ik nog niet uit gehaakt, ik ga door tot het garen op is.


Ik ben best verbaasd hoeveel squares ik van alle restjes nog kan maken. 
Ik heb een overzichtje gemaakt van alle kleurencombinaties die ik kan maken. Het zou erg tof zijn wanneer ik dit redt met het garen. Maar anders heb ik nog een andere optie achter de hand die ook leuk is!


Het is al een best stapeltje zo! 


En intussen blijf ik gewoon van die heerlijke glitterrondjes haken.
Het gaat niet altijd even snel, maar dat geeft niets.
Haken geeft rust in het hoofd en daarom is het misschien zo'n fijn nieuw deken project!

Oja mocht je toevallig geen Instagram account hebben.
Sonja heeft het patroon ook op Etsy staan, waar je deze tegen een klein bedrag als downloadlink opgestuurd krijgt. Let op!, het gaat om een Engelstalig patroon (US terms) maar er zitten voldoende foto's bij om het patroon nog beter te begrijpen.
Klik HIER om naar haar Etsy-winkeltje te gaan.

En geloof me, het is geen moeilijk, ingewikkeld patroon, na een paar rondjes te hebben gehaakt weet je hoe het moet en ben je verslaafd ;-)

Lieve haakgroetjes
Tertia


zondag 2 januari 2022

Wat zou jij nog willen leren op handwerkgebied?

Maar natuurlijk begin ik dit blogverhaaltje met:


De allerbeste en liefste wensen voor 2022!


Voor ons ligt een heel nieuw, fris en fruitig nieuwjaar. Onbeschreven bladzijdes in een jaarverslag waarvan we nog niet zullen weten hoe deze beschreven zal worden.

Doe ik aan goede voornemens? Nou elk jaar stel ik wel bepaalde doelen, niet te streng zijn voor mezelf, want vaak gaan sommige zaken in de eerste weken al mis.

 Maar even stil staan bij nieuwe uitdagingen vind ik geen verkeerde gedachtegang. Je bewust worden dat sommigen dingen anders kunnen en meer stilstaan bij die kleine veranderingen of leermomenten.

Voor dit jaar heb ik een paar creatieve doelen bedacht, of anders gezegd: Wat zou ik nog willen leren op handwerk gebied? 

Qua haken staat hoog op mijn lijstje het maken van een deken (jaaa duhhhh) met de mozaïek techniek.  Deze techniek schijnt eigenlijk helemaal niet moeilijk te zijn. Ik heb al een paar mooie patronen gevonden, maar ik moet nog even een drempeltje over om eraan te beginnen.

Daarnaast wil ik ook heel erg graag garen zelf gaan verven met natuurlijke producten. Ik heb onlangs via de Knit en Knot beurs (online) een beginners pakket van Meaningful Crafts gewonnen, om met natuurlijke verfstoffen te gaan verven. Ik kreeg een box opgestuurd vol met materialen om gelijk aan de slag te kunnen. Het vergt nog enige voorbereiding voor mezelf (een oude/nieuwe pan scoren die op inductie kan, speciaal voor het verven) Maar alles staat zo goed uitgelegd dat het bijna niet mis zou kunnen gaan.


Ik kan niet wachten om ermee aan de slag te gaan, het lijkt me zo leuk!

Ennnnn....er komt nog een diy-box om zelf garen te verven aan! YLA box heeft als thema voor de maand december "Out of the Box"


Naast een haakpatroon en materialen mag je dus je eigen garen gaan verven.
De ontwerpster van deze maand is Janneke van "Ge-woonjans" op instagram en haar volg ik al heel wat jaartjes. Ik heb veel werk van haar gezien dat ze aan de slag ging met natuurlijke verfmaterialen en dat zag er zo super gaaf en leuk uit!
Dus toen ik las dat er een YLA-box met haar als ontwerpster kwam twijfelde ik geen moment! Voor deze keer bestelde ik de box als kerstcadeautje voor mezelf

Helaas heeft de box wat vertraging opgelopen en wordt deze halverwege januari uitgeleverd.
Ik wacht (on)geduldig ;-)

Dan heb ik nog iets wat ik heeeeel erg graag zou willen leren.


~ Sokken breien ~

Nu is breien niet echt mijn ding....ooit een poging gedaan om een sjaal te breien, maar die is mislukt. Maar zelf gebreide sokken......jaaaaa dat wil ik kunnen!!

Heel vroeger, toen ik een klein meisje was, hadden we Tante Jet (een tante van mijn moeder eigenlijk, maar ze werd door iedereen tante Jet genoemd) 
Elk jaar kregen we voor kerst één of meerdere paar zelfgebreide sokken cadeau. Geen strakke, maar heerlijk ruim zittende warme sokken.
 Bedsokken *U*
 (ik had en heb altijd nog steeds last van ijskoude voeten wanneer ik ga slapen)

Deze sokken zijn natuurlijk al lang versleten en al menig jaar koop ik van die über-zachte sokken (van de Zeeman) maar hoe gaaf zou het zijn om ze zelf te gaan maken.
Op Instagram zie ik de meest leuke modellen voorbij komen en stiekem ben ik dan wel een beetje jaloers dat ik dat (nog) niet kan.

Maar nu stuit ik gelijk op het probleem, 
HOE DAN?
 Hoe leer ik dit, nu we in lockdown zitten?
 Want het liefst heb ik iemand die me dit vóór zou kunnen doen en wanneer ik ergens tegenaan loop me verder kan helpen.
En welke breinaalden heb ik in vredesnaam nodig? Er is zoveel op dit gebied te vinden :-(
Dus.......
mocht je tips hebben of weten waar er workshops gegeven wordt (voor wanneer het weer mag)?
Of weet je een super duidelijke YouTube tutorial, in "jipenjanneketaal" zodat ik het begrijp.
Of  heb je andere weetjes/handigheden??

Vertel het me!!
Ik hoop aan het einde van dit jaar toch minstens 1 paar zelfgemaakte sokken te kunnen laten zien :-)

Best wel leuke uitdagingen of niet dan?
Heb jij nog iets wat je dit jaar zou willen leren (al dan niet op handwerkgebied)

Lieve haakgroetjes
Tertia